Quantcast

RS4 nově z vysílače Praha - Žižkov

| redakce | tisk

K významné technické změně došlo v minulých dnech u Regionální sítě 4 (RS4), která pokrývá území hlavního města a okolí. Změny v šíření souvisí se změnou majitele RS4.

Digitální pozemní síť RS4, kterou provozuje společnost Prague Digital TV (PDTV), je nově vlastněna společností České Radiokomunikace (ČRa). Nový vlastník se rozhodl učinit změny v provozu RS4.

Vysílací platforma RS4 byla doposud šířena na K46 (674 MHz) z pražských vysílačů Ládví, Zelený pruh a Strahov. Dne 28.12.2023 v 10:00 hodin bylo vysílání RS4 z těchto stanovišť ukončeno a ve stejnou dobu zahájeno z nového vysílače Praha - Žižkov v Mahlerových sadech. Výkon vysílače je 10 kW ERP. Jde o stejnou lokalitu, jakou používají celoplošné DVB-T2 sítě - tedy multiplex 21, multiplex 22 a multiplex 23 a rovněž i regionální síť 12.

Se změnou stanoviště vysílače zůstal zachován vysílací kanál ale změnila se polarizace na vertikální - původní tři vysílače používaly horizontální polarizaci. Tato změna zásadně ovlivní příjem této sítě, zejména ve vzdálenějších lokalitách. Divák nyní musí mít anténu nainstalovanou na příjem z vertikální polarizace.

Změna polarizace proběhla bez předchozího včasného upozornění. Diváci tak nyní mohou pozorovat i zhoršení příjmu multiplexu RS4, pokud měli anténu na horizontální polarizaci. V takovém případě se doporučuje kontaktovat odbornou firmu, která zajistí úpravu přijímací antény, případně přesměrování na žižkovský vysílač.

RS4 v současné době šíří stále jediný program - metropolitní stanici Praha TV.





Reklama




Vybrané články