Quantcast

TVP Sport začne vysílat ve vysokém rozlišení

| Martin Vyleťal | tisk

Sportovní kanál TVP Sport polské veřejnoprávní televize TVP (Telewizja Polska) odstartuje vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV). Stane se tak v době zahájení letních Olympijských her v čínském Pekingu. Program TVP Sport HD bude pravděpodobně vysílat jen v rámci DVB-T, které obsluhuje TP Emitel ve Varšavě, Krakově a Śremie.

TVP v současné době provozuje sportovní kanál TVP Sport vysílaný ve standardním rozlišení (SD) a vysílaný v experimentálních DVB-T sítích a také na satelitu Astra (19,2°E) a Eutelsat W3A (7°E). Z důvodu omezení vysílacích práv je satelitní signál kódován systémem NDS Videoguard. Individuální příjem není možný. TVP se zatím nerozhodla pro kódovací systém, kterým bude na satelitu kódovat své programy pro DTH příjemce. Rozhodnout by o tom měla do několika měsíců.

TVP Sport HD bude pro diváky vysílat jen zřejmě z pozemních DVB-T vysílačů, které ale pokrývají velmi omezená území země. V úvahu přichází zařazení programu např. do satelitní pay-tv platformy N, která již vysílá program TVP Sport ve standardní kvalitě.

Kanál TVP Sport HD bude vysílat i po skončení LOH a nabídne sportovní přenosy, na která získá TVP práva.

Problémem příjmu TVP Sport HD bude ale relativně špatná dostupnost DVB-T set top boxů na polském trhu. Nabídka je zatím velmi omezená a ceny poměrně vysoké (600 až 700 zlotých).

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články