Quantcast

Dočkáme se dalšího odkladu startu DVB-T?

| Tisk

logoNejsledovanější české celoplošné TV Nova zamítla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) žádost o zařazení do digitální sítě "A", kterou bude provozovat České Radiokomunikace. Nova je rozhodnutím rady zaskočena. "Tento krok Rady však podle našeho názoru může znamenat přibrzdění celého procesu digitalizace v České republice," sdělil pro ČTK generální ředitel Novy Petr Dvořák.

TV Nova požaduje vysílání v multiplexu "A", který bude mít v první fázi největší pokrytí (dostupnost pro cca 75% obyvatel České republiky). V tomto muxu chtěla Nova vysílat všechny nové specializované kanály zaměřené na seriály, filmy, sport a zpravodajství. "Áčkový" paket byl již vyhrazen provozovatelům ze zákona - České televizi a Českému rozhlasu, které chtějí efektivně využít datový protor.

TV Nova zváží další případné kroky proti rozhodnutí Rady, jakmile bude mít oficiálně k dispozici rozhodnutí regulačního orgánu. RRTV hodlá vypsat výběrové řízení, jakmile bude mít doplněné neúplné žádosti od žadatelů o digitální licenci.

Pokud se Nova obrátí v sovislosti s rozhodnutím rady na soud, bude tak následovat Primu a Galaxii, které loni na podzim požádaly o rozšíření kmitočtů spadajících však do digitální sítě B provozovatelé společností Czech Digital Group. To rada před nedávnem zamítla, neboť na tyto kmitočty vyhlásila licenční řízení. Prima a Galaxie se poté obrátily na soud.



Soudní pře mohou výrazně znepřehlednit již dnes nejasnou situaci okolo zavádění digitální pozemní televize v České republice. První digitální licence by měly být uděleny zhruba v polovině letošního roku a první digitální programy v rámci DVB-T by mohly odstartovat koncem letošního či začátkem příštího roku. DVB-T přinese divákům větší počet stanic, relativně kvalitnější obraz a řadu doplňkových služeb.

V České republice je DVB-T stále ve zkušebním provozu. První experimentální vysílání bylo u nás zahájeno již v březnu roku 1999. DVB-T v Praze a okolí testují České Radiokomunikace, Czech Digital Group a v Praze a v Brně jej do začátku tohoto týdne testoval i Český Telecom.

dle Mam, redakce





Reklama




Vybrané články