Quantcast

Novinky v DVB-T paketu Czech Digital Group

| Tisk

logoDiváci digitální pozemní televize na území Prahy a středních Čech, kteří přijímají programy společnosti Czech Digital Group, mohli v těchto dnech zpozorovat několik novinek v experimentálním vysílání DVB-T. Czech Digital Group (CDG) přistoupil k využívání variabilních datových toků (VBR) u všech televizních programů a spustil testovací provoz formátu 16:9.

STATISTICKÝ MULTIPLEX
Společnost CDG spustila v minulých dnech statistický multiplex. Všechny televizní programy používají variabilní (proměnný) video bit rate, který je přidělován na základě potřeby jednotlivých programů (vysílaných scén). V praxi to znamená, že divák se může dočkat podstatně kvalitnějšího obrazu při některých záběrech, které vyžadují více detailů - mezi ně patří například pohled na vodní hladinu, záběry do reflektorů, sportovní přenosy atp.

Testy ve 4:3Průměrný video bit rates zůstává stejný a u Prima TV má dosahovat 2900 kBps, stejně tak i u TV Praha, u TV Nova 2850 kBps u programu ČT1 i ČT2 shodně 2900 kBps.

TESTOVÁNÍ FORMÁTU 16:9
Zatímco nedávno nebylo o vysílání ve formátu 16:9 prakticky žádný zájem, v době, kdy v České republice se připravuje řádné vysílání DVB-T a po cenovém pádu televizorů a projektorů s širokoúhlou obrazovkou se taktika vysílacích společností mění. Česká televize se v prosinci loňského roku vrátila k testovacímu vysílání formátu 16:9 v rámci vnitřního okruhu ČT, který je vysílán i přes satelit Eurobird-1 (paket Czech Link). Testovací vysílání je zakódováno systémem Cryptoworks a není přístupné ani majitelům dekódovacích karet Czech Link.

Testy ve formátu 16:9 nyní provádí i společnost Czech Digital Group. V multiplexu společnosti se objevil již šestý kanál s identifikací "Test 16:9". Diváci zde mohou zpozorovat přepínání mezi obrazovými formáty 4:3 a 16:9 při monoskopu, který se používala i ČT v paketu Czech Link. Rozdíl je jediný - v horním rohu nyní žádné logo.

Test kanál 16:9 má posloužit k otestování možnosti přepínání mezi 4:3 a 16:9 a zároveň má divák příležitost si otestovat kompatibilitu se svým DVB-T set top boxy. Ne všechny DVB-T set top boxy, které se prodávají na našem trhu zvládnou bezproblémový přechod na z formátu 4:3 na 16:9 (a naopak).



Parametry test TV kanálu: SID (service ID) 7, video PID 1031, PCR PID 1031, rozlišení 720x576, video bit rates okolo 1,3 Ms/s.

Formát 16:9 by chtěla používat i největší česká komerční TV Nova u připravovaného filmového kanálu, který je pracovně pojmenován "Nova Film". Zda se podaří plány Novy realizovat je již jen v rukou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která by měla nejdéle do začátku února veřejné slyšení žadatelů o digitální licenci. TV Nova má zájem v DVB-T vysílat až 5 televizních stanic.

Testy ve 4:3PARAMETRY EXPERIMENTÁLNÍHO VYSÍLÁNÍ PAKETU CDG
Paket společnosti CDG vysílá na 46.kanále (674 MHz) ze tří pražských vysílačů - Strahov (10 kW ERP), Ládví (5 kW ERP) a Zelený pruh (4 kW ERP). V paketu se vysílá 5 televizních stanic - Prima TV, TV Praha, TV Nova, ČT1 a ČT2. V nabídce rozhlasových stanic najde zájemce 6 rádií - ČRo 1 - Radiožurnál, ČRo 2 - Praha, Rádio Proglas, Evropu 2 a od 10.12.2004 i Expressrádio a Classic FM.

V paketu se zatím vysílá celkem 5 TV a 6 rozhlasových okruhů. Řádné vysílání DVB-T u nás má obsahovat jen 4 televizní programy a 6 rádií. V první etapě zavádění DVB-T v České republice budou k dispozici 3 sítě multiplexů, což znamená, že se divák dočká 12 TV a 18 rozhlasových programů.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články