Quantcast

10 let družice Hot Bird 1

| Tisk

logoFrancouzská společnost Eutelsat má důvod k oslavě - dne 28.března 2005 uplynulo 10 let od startu nosné rakety Ariane IV s prvním satelitem série Hot Bird, který byl zároveň družicí, kterou Eutelsat otevřel "novou" evropskou pozici 13 stupnů východně.

Situace před deseti lety - tedy v roce 1995 - byla na pozici 13°E úplně jiná než dnes. Ještě koncem března 1995 na této pozici fungovala družice Eutelsat 2F1, která tehdy přenášela 16 televizních a 13 rozhlasových programů převážně v analogovém přenose, které přijímalo zhruba 47 miliónů domácností v celé Evropě. Pokrytí družice Eutelsat 2F1 nebylo tak kvalitní a řada čtenářů si možná zavzpomíná, jak tehdy v analogu odstraňovali drop-outy ("rybičky"), zvláště na stanicích Viva, Viva II a Eurosport.

Na konci března 1995 došlo po několika odkladech k startu nosné rakety Ariane IV, která vynesla na orbitální dráhu družici Hot Bird 1. Družici, která měla změnit evropský satelitní trh. S napětím se očekávalo vynesení Hot Bird 1 i v České republice, neboť přes HB1 měla vysílat v analogovém přenosu česká (tehdy) regionální Premiéra TV (dnešní Prima TV). Jak to s vysíláním Premiéra TV na pozici 13°E dopadlo je obecně známo - pro připomenutí: vzhledem k neustálým odkladům startu satelitu Hot Bird 1 došlo k jednání s Deutsche Telecom AG, provozovatelem satelitů DFS Kopernikus. Nakonec se Premiéra TV objevila na pozici 28,5°E, kde je dnešní TV Prima dodnes. Tentokrát na družici Eurobird-1 v balíku programů společnosti Czech Link.

Eutelsat se rozhodl jít podobnou cestou jako SES Astra - umístil na jednu pozici více satelitů. Po Eutelsatu 2F1 fungovala na 13°E také družice Hot Bird 1, která přinesla očekávané zatraktivnění této pozice. Připomeňme některé tehdejší obsazení transpondérů - RAI Uno, RAI Due, RAI Tre, BBC World Service, MCM Euromusique, VH-1 Germany, Wbpm, Animal Planet, Kinderkanal/Arte, La Cinquiéme, Eurosport, EuroNews, TV5 Europe, Viva Television, Viva II, Onyx, MTV Europe, RTL-7, Polonia 1, TV Polonia, Polsat, EBN (European Business News), BVN TV a další stanice.

FAKTA O HOT BIRD-1
Hot Bird™1 je prvním satelitem Hot Bird na pozici 13°E. Družice disponuje kapacitou 16 transpondéry v Ku pásmu v kmitočtovém pásmu 11,2 až 11,5 GHz se šířkou pásma 36 MHz. Signál Hot Bird 1 pokrývá celou Evropu a je možné jej přijímat od Irska po Ukrajinu. EIRP transpondérů je 49 dBW, což vyžaduje pro příjem parabolu od průměr 70 cm.



Dnes na pozici 13°E pracuje 5 satelitů Hot Bird - Hot Bird 1, 2, 3, 4 a 6. Původní družice Hot Bird 5 byla před 3 lety nahrazena satelitem Hot Bird 6, neboť původní družice nesplňovala technické parametry, které vyžadovaly vysílací společnosti. Hot Bird 5 nyní slouží pod názvem Arabsat 2D na pozici 25,8°E pro arabský svět. Nejstarší družice Hot Bird 1 bude v prvním kvartále příštího roku nahrazena družicí Hot Bird 7A.

Programy ze satelitů Hot Bird dnes přijímá více jak 110 miliónů domácností přímo ze satelitu (DTH) a z kabelových sítí. Družice Hot Bird nyní přenášejí přes 1500 televizních a rozhlasových programů v analogovém a digitálním přenosu.

redakce





Reklama




Vybrané články