Quantcast

Dekódování a příjem pay-tv aktuálně II

| Tisk

Novinky v dekódování a příjmu pay-tv II

DS9
Jak jsme se již zmínili nedávno, projekt DS9 je vlastně největší prohrou vysílacích společností v dějinách placené televize. Pomocí jedné přístupové karty může divák sledovat stovky atraktivních TV a R programů z pěti kódovacích systémů.

V minulosti neznámý projekt DS9 se stále dostává do popředí zájmu diváků. Zásluhu na tom má zejména poslední verze DS9-ky 5.04, která umožňuje dekódovat (přípr. i emulovat) programy z pěti kódovacích systémů v přijímačích Humax 5400 (Z) či Hyundai HSS-1000IR, které lze bez problémů patchnout a lze tak plně využívat možností příjmu DS9.
Na trhu se v tomto týdnu objeví i další, nové moduly Irdeto 4.8 SE, které oproti předchozí verzi mají možnosti zcela srovnatelné s dekódováním v přijímačích Humax a Hyundai.

Zájmu diváků o recievery s vestavěným dekodérem Irdeto (prakticky nejvíce Hyundai a Humax) i dekódování pomocí systému DS9 si však pozorně všímají i vysílací společnosti. Ty již provedly několik změn v kódovacích systémech. Snad nejvíce změn je u paketů v CA Seca/Mediaguard.

Obranný krok učinila v posledních dnech i italská společnost Tele+ Digitale. Změnou kódu programu ECM jej vyřadila z neoficiální karty DS9 v recieverech Humax 5400 (Z), program zřejmě nefunguje ani v recieveru Hyundai. Tele+ Digitale znemožnila také přijímat PPV kanály Palco. Kanaly PALCO (paket Tele+ Digitale) jdou v této době opět přijímat, ale jen na kartach FUN 3v1.

ARABESQUE
Provozovatel paketu Arabesque zřejmě také nemůže snést prolomení a následný rozmach neoficiálního příjmu paketu Arabesque (satelit Hot Bird 13E, kmit. 12,015 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4). Provozovatel paketu Arabesque má údajně zastavit šíření signálu do Evropy (přes satelit Hot Bird). Má se tak stát již 15.prosince 2001.
Poté bude paket dostupný již jen na satelitu Nilesat 7W v kódovacím systému Irdeto 2.



6V1, 7V1, 8V1 ČI 9V1?
Po velkém úspěchu DS9 ve verzi 5v1 (tedy verze 5.04) se objevují na internetu informace o dalším zhodnocení DS9. Snad již brzy bude možné dekódovat programy i v systému VideoGuard, který používá zejména provozovatel britské pay-tv SKY DIGITAL. Další předběžné informace o možném dekódování systémů Irdeto2, Conax, či Cryptoworks také nejsou nezajímavé.
Věčný boj vysílacích společností a pirátů pokračuje..

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články