Quantcast

Od října Pro Sieben a Sat.1 v HDTV

| Tisk

<a href=HDTV">Skupina ProSiebenSat.1 spustí své stávající nekódované programy Sat.1 a ProSieben v HDTV a v širokoúhlém obrazovém formátu 16:9. Zahájení vysílání v těchto nových formátech je naplánováno v rámci Medientage Mnichov dne 26.října 2005, což je termín před spuštěním nabídky HDTV kanálů placené TV Premiere, které odstartují začátkem listopadu 2005. Stanice Sat.1 HD a ProSieben HD budou šířeny bezplatně výhradně přes satelitní systém Astra 19,2°E.

"Skupina ProSiebenSat.1 byla první německou TV společností, která vysílala první pořady ve vysokém rozlišení (HDTV). Těší mne, že budeme také první v Německu, kdo přijde s pravidelným vysíláním v HDTV," řekl Guillaume de Posch, předseda představenstva skupiny ProSiebenSat.1.

Stanice Sat.1 HD a ProSieben HD budou vysílat v Simulcastu. Většina programů na obou HD kanálech nebude k dispozici v nativním HDTV a proto budou do vysokého rozlišení konvertovány. Po stránce technické kvality není program konvertovaný do HDTV srovnatelný s nativním HDTV, podle vyjádření provozovatele bude přinejmenším srovnatelný s kvalitou DVD. Do konce příštího roku se chce společnost ProSiebenSat.1 rozhodnout, kdy spustí pravidelné vysílání programů Sat.1 HD a ProSieben HD a možnosti šíření v kabelových sítích a DVB-T.

A teď to nejdůležitější: oba programy se budou vysílat ve formátu 1080i a v novém, vylepšeném kompresním standardu MPEG4-H264. Znamená to, že HDTV set top boxy, které jsou v současné době na trhu, si s příjmem HD programů Pro Sieben a Sat.1 neporadí. Zákazník německé pay-tv platformy Premiere, který si objedná nabídku HDTV programů Premiere, bude mít možnost příjímat s certifikovaným receiverem Premiere i HDTV Pro Sieben a Sat.1, neboť i Premiere pro 3 kanály ve vysokém rozlišení využije nový kompresní standard. Zatím není jasné, zda programy do jaké míry budou chráněny programy v HDCP.



Společnost ProSiebenSat.1 uvedla první filmy ve vysokém rozlišení na podzim 2004. Mezi filmy se objevily mj. snímky "Spiderman", "Men in Black II" a "Panic Room".

dle S+K, satkurier

redakce





Reklama




Vybrané články