Quantcast

Moduly Irdeto 4.8SE

| Tisk

Ještě v dnešní době zdobí příbytky některých satelitních fandů starší analogové recievery s vestavěným dekodérem VideoCrypt 1 (VC1), který používala britská pay-tv společnost BSkyB u programů SKY. Tyto přijímače jsou však využitelné už jen pro dekódování britské stanice Channel 5 UK. K dekódování není potřeba žádná přístupová karta, program je kódován v systému VideoCrypt1-soft. Tento stav nebude mít dlouhé trvání. Channel5 ukončí 31.12.2001 analogové šíření signálu na satelitu Astra 19.2E a bude dostupný již jen v digitálním přenosu, v kódu VideoGuard na satelitu Astra 28.2E.Bude ještě možné jiné využití dekodéru VideoCrypt1? Bohužel, na satelitu Astra 19.2E po skončení vysílání Channel5 již nebude žádný program ve VC1. Na satelitu Eutelsat W2 je ještě jeden program ve VC1 - Channel X Fantasy Channel. Ten však v nejbližší době také skončí a přijímače s VC1 či dekodéry VC1 zmizí v propadlišti dějin.

U některých analogových přijímačů bylo dříve možné bez karty přijímat některé TV programy. Je možné podobným způsobem přijímat programy i v digitálním přenosu?
S digitálním recieverem a s přístupovým modulem lze skutečně také i bez přístupové karty odkódovat některé pay-tv pakety.

Na trhu se v minulých dnech objevil nový modul Irdeto (4.8SE) označovaný jako FREECAM2 - 017. Oproti doposud používanému modulu Irdeto 4.8 má několik vylepšení. Po vložení modulu Irdeto 4.8SE jej reciever indentifikuje jako FreeCAM2-017. V menu modulu můžeme opět nastavovat položky např. ALL-ECM, ECM a Emu. Při správné kombinaci těchto položek se dají sledovat i bez přístupové karty některé kódované pakety v CA Irdeto - nejčastěji Premiere World a Canal+ Digitaal Satellite.

Aby modul dekódoval patřičné kódované programy, je třeba vkládat nové kódy přímo do modulu (přes menu). Pro tento účel má modul v menu několik položek pro prohlížení uložených kódů, mazání a vkládání kódů.



Měli jsme možnost krátce prakticky porovnat jak původní verzi modulu Irdeto 4.8, tak i novou verzi 4.8SE o které jsme se na předchozích řádcích zmínili. Jaké jsou poznatky? Kromě možnosti příjmu některých paketů i bez karty má modul Irdeto 4.8SE větší paměť a oproti původní verzi modulů Irdeto se tolik nezakusuje. Modul Irdeto 4.8SE jsme také jen krátce vyzkoušeli i se stříbrnou kartou DS9 (5v1). V tomto případě modul dekódoval jen tři systémy - v našem případě Irdeto / BetaCrypt a Viaccess. Pokud jde o DS9, zdá se, že ani tento modul zatím stále není plnohodnotnou náhradou za dekodér v patchnutých přijímačích Humax, či Hyundai. Vzhledem k výrazným vylepšením jej však lze doporučit.

Pokud máte s těmito novými moduly jiné či další zkušenosti, zkuste se o ně podělit s ostatními čtenáři.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články