Quantcast

Začala testovat nová srbská platforma Total TV

| Tisk

logoNa satelitu Eutelsat W2 (pozice 16 st. východně) začala testovat nová digitální placená televize Total TV. Za projektem stojí přední srbský kabelový operátor SBB, který si v lednu u Eutelsatu objednal transpondérovou kapacitu o šířce pásma 72 MHz.

První testovací vysílání se objevilo na kmitočtu 11,011 GHz (vertikální polarizace), kde začaly testovat první srbské stanice: Sport Klub, Sve o sportu (SOS), BK Televizija (terestrická verze kanálu, satelitní mutace je na družici Intelsat 10-02), ART TV, Studio B (lokální kanál z Bělehradu). Parametry příjmu jsou dočasné a očekává se, že s ostrým startem dojde k úpravě parametrů a rozšíření programové nabídky. Vzhledem k povaze stávajícího vysílání (experiment) dochází ke krátkým či delším výpadkům ve vysílání.

Total TV je nová DTH (direct to home) platforma, která nabídne celkem 26 televizních kanálů včetně srbských národních a regionálních kanálů, dále i mezinárodní kanály. Na družici Eutelsat W2 bude provozovat 2 multiplexy - jeden nabídne 12 programů, druhý mux dalších 14 stanic. Total TV vedle již uvdených stanic, které jsou v testovacím módu, nabídne i srbskou Pink TV, B92, národní kanály RTS1 a RTS2 a dále i filmový kanál Film+.

Paket bude určen především pro diváky v Srbsku, kteří nejsou v dosahu kabelových sítí. Total TV bude používat kódovací systém NDS Videoguard, který nasadí i nová rumunská platforma QTV, která již zhruba 7 týdnů testuje na izraelské družici Amos-2 (4°W).

Parametry Total TV:
satelit: Eutelsat W2
pozice: 16°E
kmitočet: 11,011 GHz
polarizace: vertikální
SR: 10851
FEC 3/4
kódování: zatím žádné, připravuje se


norna: DVB-S
komprese: MPEG-2

Satelitní operátor Eutelsat získal v lednu loňského roku hned 2 zákazníky ze Srbska. Vedle SBB podepsal kontrakt s Eutelsatem i Telekom Srbija na transpondérovou kapacitu na satelitu Hot Bird 7A, který bude vynesen 21.února 2006 a na pozici 13 st. východně nahradí dosavadní družici Hot Bird 1, která je již na konci své životnosti. Telekom Srbija chce na pozici 13°E spustit platformu pro Srbko a Černou Horu. Bližší informace o tomto projektu zatím nebyly zveřejněny.

podle kingsatonline.com

redakce
parabola.cz
17.2.2006





Reklama




Vybrané články