Quantcast

Viaccess 2 prolomen?

| Tisk

Sex ViewKódovací systém o kterém se v posledních několika měsících nejvíce píše, je rozhodně Viaccess. Provozovatelé placené televize, kteří používají tento systém, zaznamenávají zvyšující se ztráty, způsobené většinou neoficiálním příjmem, který se stává velice oblíbeným z hlediska atraktivity programů i poměrně snadné dostupnosti aktuálních klíčů na Internetu.

Po různých úpravách v kódování a častých změnách klíčů, které nepomohly ke snížení narůstajícího počtu neoficiálních diváků, dochází ze strany provozovatelů pay-tv k plošné výměně přístupových karet Viaccess. Provozovatel tak abonentům zdarma vymění původní přístupovou kartu za novou, bezpečnější proti nalomení. Po plošné výměně přístupových karet Sex View, SCT či ART vypadly všechny neoficiální přístupové karty na tyto i další pakety v systému Viaccess.

V těchto dnech se objevily zprávy, že nový, zdánlivě bezpečnější kód Viaccess2 byl prolomen. Na neoficiálních přístupových kartách se dá opět přijímat porno program Sex View, na který existují nové klíče. Neoficiální příjem je možný jen v černých modulech Viaccess (tzv. old CAM). V červených modulech (tzv. Euro CAM) a ani vestavěných dekodérech Viaccess příjem není možný.



Nejedná se však pouze o aprílový žert provozovatelů? Zkušení satelitní fandové ve svých příspěvcích do diskuzních skupin varují diváky před unáhlenou radostí z nového vítězství pirátů. Celá situace by totiž mohla být pouze dočasná. V kartě zřejmě není úplný kód a provozovatel negeneruje náhodný tzv. Control Word, jak je v jiných případech běžné. Po odkódování programu je totiž možné kartu vytáhnout a program běží dál, dokud se nepřepne na jiný kanál a zpět. Ostatní programy ve stejném systému karta nedekóduje. Zdá se, že se nejedná o skutečný hack, ale o starý a pouze dočasný trik provozovatelů tohoto programu. Možnost jednoduchého odkódování programu Sex View ve Viaccess 2 tedy nemusí mít dlouhého trvání.
Čas vše prověří..

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články