Quantcast

Humax HDCI-2000 a Humax CR FOX CI s českým EPG

| Tisk

Server parabola.cz postupně představuje svým čtenářům nové terestriální i satelitní set-top-boxy, které se objevují na našem trhu. V mnoha přípradech jsou čtenářům přístroje představeny jako naprosté novinky, které obsahují první řídící software, který ještě často ještě nedokonalý. Po několika měsících je k dispozici nový firmware, který řeší dříve popisované problémy a chyby.

Přijímače Humax jsou známé jako přístroje, které nepodporují českou znakovou sadu pro EPG ISO-6937. U nových modelů již toto tvrzení neplatí a po instalaci nového firmware můžeme na nových modelech přijímat bezproblémové EPG a to i na českých programech. Vraťme se tedy ke dvěma modelům značky Humax, které v době zveřejnění recenze české znaky v EPG tehdy nepodporovaly.

Humax HDCI-2000

Pro příjem programů ve vysokém rozlišení (HDTV) je nutný HD set-top-box. Mezi několika značkami přijímačů na trhu má svého zástupce také Humax - model HDCI-2000. Přístroj v prvních verzích firmware nepodporoval dostatečně české znaky v OSD menu (chybělo ž, š, ť). Tento problém byl vyřešen v jednom z uvolněných firmware. Problém s českými znaky EPG přetrvával.

Před několika měsíci se objevila beta (testovací) verze firmware HDXSCI 1.00.08, která již vyřešila problém absence podpory ISO-6937. Testovací řídící software má stejné vlastnosti jako předchozí verze firmware, lišící se jen rozšířenou podporou EPG. Firmware není dostupný na satelitu v rámci OTA aktualizací ale jen na internetu.

Update software lze provést pomocí editoru Formula HD (postup je stejný jako u starých modelů Humax OAK, který je popsán v sekci Návody). Před instalací nového firmware se vřele doporučuje zázálohovat programové nastavení (setting). V ojedinělých případech může po instalaci nového řídícího softu dojít k automatickému vymazání programových předvoleb.

V minulých dnech (5.7.2007) se objevila další verze firmware pod označením HDXSCI 1.00.13. Tato verze je opět dostupná jen na internetu a je určena pro potřeby polského trhu (duální podpora polského EPG na programech satelitu Hot Bird). České znaky v EPG nepodporuje.

Důležité odkazy:
* Beta firmware s CZ EPG
* Recenze Humax HDCI-2000



Humax CR FOX CI

logo Pro příjem českých programů ze satelitu je vhodný především přijímač Humax CR FOX CI. Tento model v prvních verzích také nepodporoval české EPG. Po startu EPG na platformě CS LINK u programů České televize a Prima TV došlo k většímu tlaku na výrobce a dodavatele satelitních set top boxů o implementaci ISO-6937, která řeší české znaky v EPG.

Aktualizace firmware je poměrně jednoduchá - je dostupná jako OTA na satelitu Astra (19,2°E), na kmitočtu 12,670 GHz, pol. V, SR 22000, FEC 5/6. Pro update software tedy potřebujeme mít příjem signálu z tohoto transpondéru a zajištěnou dodávku elektřiny po dobu aktualizace (nedoporučuje se aktualizovat software při nepříznivém počasí, kdy se všeobecně očekává výpadek proudu).

I v tomto případě se před instalací nového firmware vřele doporučuje zazálohovat stávající settig.

Důležité odkazy:
* Recenze Humax CR FOX CI

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články