Quantcast

Digitalizaci torpédují i samotné Radiokomunikace

| Tisk

logo Neuvěřitelné příběhy se odehrávají na severu Čech, kde v současné době probíhá přechod na pozemní digitální vysílání (DVB-T).

Na začátek je nutné se zeptat: Kdo vlastně chce digitalizovat a kdo nechce? Celý proces na Ústecku je ve znamení totální neinformovanosti, sabotáží, amatérismu, podrazů…

Rukojmím se stávají diváci a zejména televizní stanice. Pro smích musí být všem adepti na nové digitální televize, které budou mít jednu z nejtěžších pozic na nově vznikajícím digitálním televizním trhu. To, že se jejich signál zařadí do nějaké platformy ještě vůbec neznamená, že program uvidí diváci.

Jedinou silnou pozici si udržuje ještě TV Nova, avšak i ta by si měla udělat pořádek a „došlápnout“ si na Radiokomunikace a.s. Když už platí za šíření digitálního signálu z Bukové hory, měla by mít hlavně TV Nova zájem, aby touto cestou ji přijímali diváci. Všechno zatím nasvědčuje, že o to není příliš snahy…

MediaShow Digital, jako největší realizátor přechodu na digitální televizi na severu Čech, působící v okresech Ústí nad Labem, Děčín, Litoměřice, Teplice a Česká Lípa, monitoruje situaci a má podrobný přehled vývoje trhu.

Dobrý den, jsem z Benešova nad Ploučnicí a pro správu našeho panelového domu potřebuji informaci pro úpravu společných televizních antén, proto prosím, jak to vypadá s úpravou televizního převaděče, dokrývače pro Benešov nad Ploučnicí zvaný místně „kloučák“. Kdy a jak s ním co se bude dělat – ani na měststkém úřadě mi nebyli schopni dát žádné informace a odkázali mne na vás,“ napsal Aleš Pacholík 10. října 2007 za společenství vlastníků nemovitostí na mail společnosti Radiokomunikace.

A jak pověřený pracovník společnosti Radiokomunikace a.s. Ivo Perna odpověděl?

Vážený pane, přeji hezký den. Na Váš dotaz, ohledně převaděče, Vám v současné době nikdo nebude schopen dát jednoznačnou odpověď. Rozšíření DVB-T je uvedeno v Technickém plánu přechodu, který připravil Český telekomunikační úřad, ale týká se jen primární sítě vysílačů a základního pokrytí digitálním vysíláním. Následná, druhotná síť a doplnění pokrytí bude řešena průběžně, dle požadavků poskytovatelů obsahu vysílání. Děkuji Vám za zájem o digitální vysílání.“



Je zarážející, že samotné Radiokomunikace nejsou schopny sdělit, že se s úpravou převaděčů nepočítá, neboť konkrétně v Benešově nad Ploučnicí není důvod, když zde signál dosahuje až téměř 100 % signálu.

A jak tedy se v těchto situacích na severu Čech postupuje? Buď se rekonstrukce STA oddálí a nový digitální signál se ke koncovému divákovi vůbec nedostane. Nebo se objekty začínají vybavovat satelitními rozvody, tudíž ztrácí smysl celý přechod na digitální pozemní vysílání.

Pak ale zákonitě musí skutečně brečet TV Nova, ale i Óčko, které se dere do pozemního digitálu. To sice na satelitu vysílá, ale tím, že vstoupí do DVB-T (o které není ze strany severočeských montážníků zájem a lobbisticky preferují a vnucují satelitní vysílání) akorát prodělá – platit nějakých zhruba 70 milionů za šíření DVB-T navíc za situace, kdy nemá zaručenou návratnost investice.

Celou situaci by mohla zvrátit samotná TV Nova. Bylo by zajímavé sledovat reakce, kdyby TV Nova se rozhodla odejít ze satelitní platformy, jak se trh zachová.

Ing. Radek Pešout
MediaShow Digital





Reklama




Vybrané články