Quantcast

Intelsat 15 vynesla raketa Zenit

| Tisk

Nosná raketa Zenit-3SL z kosmického střediska Bajkonur (Kazachstán) úspěšně vynesla na orbitální dráhu telekomunikační satelit Intelsat 15 (IS-15). Raketa se satelitem Intelsat odstartovala v pondělí 30. listopadu 2009 dvě hodiny před půlnocí našeho času. Separace satelitu a první signály z nového kosmického aparátu byly zaznamenány 6,5 hodiny po startu - v úterý 4:28 hodin ráno 1. prosince 2009.

Intelsat 15 pro předního globálního satelitního operátora dodala společnost Orbital Sciences Corporation. Družice bude poskytovat video a datové služby prostřednictvím transpondérů v Ku pásmu. Intelsat 15 nahradí stávající družici Intelsat 709 na orbitální pozici 85 stupněě východně. Očekávaná životnost satelitu je minimálně 17 let.

Zákazníci Intelsatu 15 budou kapacitu využívat k distribuci služeb na objednávku, které zahrnují mobilní páteřní síť, bezdrátovou komunikaci na vzdálená místa, širokopásmové sítě pro podnikové aplikace, IP trunking, robustní připojení k Internetu, video služby a služby DTH (direct to home).

Intelsat 15 bude mít celkem 22 transpondérů v Ku pásmu. Z toho bude pět využívat společnost SKY Perfect JSAT Corp pro přímé širokopásmové spojení mezi Japonskem a pobřežních zemí a mořských oblastí v celé oblasti Indického oceánu. První technické testy Intelsat 15 budou provedeny na pozici 63,2 stupně východně.

Footprint Intelsat 15
Satelit bude mít dva svazky pokrytí - Rusko a Střední Východ. Signály z obou svazků by mělo být možné přijímat i na území České republiky a Slovenska s parabolami relativně malých rozměrů.

Pokrytí znázorněné na mapce 1 patří svazku pro Střední Východ. Na území ČR a SR by se EIRP mělo pohybovat okolo 46 až 44 dBW, což znamená, že pro příjem by měla postačovat parabola od průměru cca 90 cm až cca 120 cm. Údaj a pokrytí jsou zatím je orientační.




obrázek
▲ Mapa č. 1 - Footprint Intelsat 15, svazek Střední Východ, zdroj: Intelsat

Druhá mapka ukazuje pokrytí signálem ze stejného satelitu ze svazku Rusko. Tento beam bude mít o něco příznivější pokrytí střední Evropy a pro příjem by u nás mohla postačovat parabola o průměru okolo 90 cm. Svazek bude využívat společnost Orion Express pro svoji ruskou pay-tv platformu Kontinent TV. Ta bude vedle SD programů nabízet i programy ve vysokém rozlišení (HDTV). Provozovatel v současné době nabízí službu z nedalekého satelitu Express AM2 na pozici 80°E, který se potýká s technickými problémy a není schopen dodávat služby po celých 24 hodiny denně. Intelsat 15 bude mít pro ruský svazek až 6 transpondérů se šířkou pásma 36 MHz.


obrázek
▲ Mapa č. 2 - Footprint Intelsat 15, svazek Rusko, zdroj: Intelsat

Intelsat 15 se stane novou příležitostí pro lovce satelitních signálů. Příležitostí bude mít divák více - například Thor 6, Intelsat 14 či NSS 12, které byly vyneseny v předchozích týdnech.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články