Quantcast

Digi TV odpojila Nagravision 2 u prvních programů DigiFilm 1 a 2

| Tisk

logo Společnost RCS/RDS, provozovatel multiregionální satelitní placené televize Digi TV, provedla dnes 12.2.2010 v dopoledních hodinách změnu v podmíněném přístupu u dvou programů. PPV (pay per view) kanály DigiFilm 1 a DigiFilm 2 již nejsou šířeny ve starém systému Nagravision 2 (CAID 1801). Tyto stanice nejsou nabízeny zákazníkům v České republice a na Slovensku.

Filmové programy DigiFilm 1 a DigiFilm 2 jsou nyní kryptovány pouze systémem Nagra Media Access a to systémy CAID 1802 a 1880 (oba Nagravision). V praxi to znamená, že provozovatel již začal etapu odpojování starého systému Nagravision, který způsobuje firmě nemalé finanční ztráty díky možnosti neautorizovanému příjmu placeného obsahu.

Kanály DigiFilm jsou zatím jedinými programy z nabídky Digi TV, které již nejsou kryptované starým systémem Nagravision 2 s CAID 1801. Provozovatel platformy odpojil starý systém u toho nejatraktivnějšího z jeho nabídky - PPV služeb. Potvrdila se tak informace serveru parabola.cz, že výměna dekódovacích karet v Rumunsku probíhá a nabírá na rychlosti. Co bude dál? Patrně skončí starý systém Nagravision 2 u prémiových kanálů jako je HBO, postupně i u základní nabídky.

technické parametry DigiFilm 1 a DigiFilm 2:

satelit: Intelsat 10-02 (1°W)
kmitočet: 12,607 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S



Rumunský trh bude pravděpodobně prvním regionem operátora, která se vypořádá se starým kódovacím systémem. Bezplatná výměna přístupových karet musí ale proběhnout ve všech šesti krajinách (včetně České republiky a Slovenska), kde služba je nabízena. Jinak by totiž neměla snaha operátora patřičný efekt. Připomeňme, že řada programů je společných pro více zemí - například HBO 2, HBO Comedy, VH1, Eurosport a řada dalších programů.

Systém Nagravision 2 pro rumunskou nabídku Digi TV bude zřejmě odpojen v dubnu letošního roku. Vyplývá to z neoficiálních předběžných plánů, které má parabola.cz k dispozici.

Vypořádání se s možným neautorizovaným příjmem je nutné kvůli dalším investicím provozovatele. Dceřiná firma RCS/RDS totiž pro region střední Evropy získala pro následující tři sezóny vysílací práva na fotbalovou Premier League. Ty chce uplatnit na připravovaném programu DigiSport, který plánuje pro Českou republiku a Slovensko.

V letošním roce dostane Digi TV silnou konkurenci - na pozici 0,8°W/1°W během jara totiž zamíří středoevropská platforma UPC Direct. Ta se na novou lokaci přesune ze stávajícího evropského satelitního systému Astra, 19,2 st. východně. Platforma UPC Direct vedle nových placených kanálů přinese i programy ve vysokém rozlišení (HDTV).

redakce





Reklama




Vybrané články