Quantcast

UPC Direct bude s Canal Digital sdílet i SD programy

| Tisk

logo Středoevropská satelitní placená televize UPC Direct, provozovatele UPC DTH, bude se skandinávskou platformou Canal Digital sdílet i některé programy ve standardním rozlišení (SD). Na dalším transpondéru se objeví placené mezinárodní programy, které je možné šířit ve Skandinávii i ve střední a východní Evropě.

Pozorní diváci jistě zaznamenali, že na stávajících 10ti transpondérech UPC Direct, které si provozovatel u satelitního operátora Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) v létě loňského roku pronajal (7 nových + 3 původní pro Focus Sat), chybí tradiční programy jako je například hudební televize VH1 European či přislíbený program Eurosport 2 Bundesliga (nově se stanice jmenuje Eurosport 2 North East Europe).

Tyto a další programy se v nejbližší době objeví na jednom z transpondéru satelitu Thor 5 ve svazku, který pokrývá celou severní, střední a východní Evropu.

technické parametry:

satelit: Thor 5 (0,8°W)
kmitočet: 11,862 GHz
polarizace: horizontální
SR: 28000
FEC: 7/8
norma: DVB-S
modulace: QPSK

Na uvedeném kmitočtu se objeví celkem sedm mezinárodních programů - zpravodajské televize, sportoní, dokumentární a hudební program. Všechny tyto stanice je možné vysílat jak ve střední a východní Evropě, tak i v severní.

plánované programy:

* Al Jazeera International
* BBC World News
* Bloomberg Europe
* Eurosport 2 Bundesliga (Eurosport 2 North East)
* Sky News International
* Travel Channel
* VH1 European

V současné době je uvedený transpondér využíván pro šíření stanice Duna I, Duna II a Duna I HD. Tyto programy by měly transpondér opustit - nejsou zde vysílány oficiálně. Jejich oficiální free-to-air signál je na kmitočtu 12,341 GHz, pol. V, SR 28000, FEC 7/8, DVB-S.



Dohoda UPC DTH s Canal Digital přináší výraznou optimalizaci nákladů za satelitní šíření programů pro oba subjekty. Vedle společné modulace programů ve vysokém rozlišení (HDTV), nacházejí obě firmy také shodu v kanálech ve standardním rozlišení (SD). Díky tomu je i efektivně využita kapacita a vhodně hospodaří s kmitočty.

Provozovatel UPC Direct dokonale zaskočil veřejnost, když v úterý uvedl, že do nabídky zařadí i dokumentární stanice Discovery HD a Animal Planet HD. Podle aktuálního soupisu na oficiálních stránkách UPC v české nabídce zatím nebudou. Jsou naplánovány na další období rozšiřování programů (na podzim?). Obě stanice sice postrádají českou lokalizaci ale Animal Planet HD je k dispozici v anglickém a také polském jazyce. Technická kvalita je tzv. distribuční - nejvyšší možná.

HD balíček platformy bude pro CZ region za 149,-Kč měsíčně obsahovat stanice ČT HD (mix ČT1, ČT2, ČT4), Nova HD, Nova Sport HD, Nat Geo HD, History HD a dvě programové novinky pro DTH příjem: Rush HD a ESPN America HD. Dále bude společnost nabízet prémiový kanál HBO HD (obsah stanice HBO ve vysokém rozlišení).

Spolupráce UPC DTH a Canal Digital může do budoucna přinést řadu atraktivních programových novinek. Pozice 0,8°W je totiž oblíbená k distribuci programů a to jak ve standardním, tak i vysokém rozlišení. Dohoda UPC DTH nemá příliš složitou cestu. Platformu Canal Digital totiž provozuje Canal Digital Group. Tu vlastní Telenor Broadcasting Holding, který spadá pod provozovatele satelitů Thor - Telenor Satellite Broadcasting (TSBc).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články