Quantcast

Canal Digital zahájil spolupráci s UPC Direct

| Tisk

logo Společnost Canal Digital Group, provozovatel skandinávské satelitní placené televize Canal Digital, zahájil spolupráci se středoevropskou DTH službou UPC Direct společnosti UPC DTH a pro potřeby střední Evropy připojila kódovací systémy CryptoWorks a Nagravision 3 ke svému programu.

Během večera byly oba kryptovací systémy UPC Direct připojeny k prvnímu programu ve vysokém rozlišení, který bude skandinávská platforma našim divákům zajišťovat - History HD. Program je vysílán v tzv. distribuční kvalitě - nejvyšší možná kvalita s datovým tokem cca 16 Mbit/s. Předností Canal Digital je vynikající technická kvalita HD kanálů - většina vysílá s datovým tokem v rozsahu 13 až 16 Mbit/s.

technické parametry:

satelit: Thor 5 (0,8°W)
kmitočet: 12,130 GHz
polarizace: horizontální
SR: 30000
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK
kódování (CA systémy): CryptoWorks + Nagravision 3 + Conax



Během následujících hodin až dní budou připojeny systémy podmíněného přístupu k dalším stanicím - ESPN America, Rush HD a Nat Geo HD. I tyto programy budou od počátku součástí české nabídky služby UPC Direct. Ve druhé fázi rozšiřování HD nabídky na diváky čekají další kanály s atraktivním obsahem - Discovery HD Showcase a Animal Planet HD.

UPC bude na vlastním DVB-S2 transpondéru šířit HD stanice s tzv. lokálním významem - české HBO HD, maďarské HBO HD, ČT HD (mix ČT1, ČT2, ČT4), Nova HD a Nova Sport HD. Z pohledu je jasně vidět, že diváci v Česku a na Slovensku budou mít (tentokrát) bohatší nabídku HD obsahu.

České HBO HD (obsah HBO ve vysokém rozlišení) se na transpondéru UPC objevilo dnes odpoledne a to na pozici po Duna HD, která opustila transpondéry UPC a vysílá na vlastní pronajaté kapacitě formou free-to-air. SD verzi Duna I nahradila česká zpravodajská stanice ČT24. Signál je zatím kódován.

Součástí spolupráce Canal Digital a UPC Direct je výměna i SD obsahu. Půjde o stanice u kterých je shodná programová verze. Týká se to zejména zpravodajských kanálů, dále Eurosport 2 Bundesliga (Eurosport 2 North East Europe), VH1 European a Travel Channel.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články