Quantcast

Proměny přijímačů Humax (III.)

| Tisk

Promeny HumaxHyundai HSS-100IR a Humax IRCI-5400 (Z) jsou přijímače, které se proslavily možností neoficiálního příjmu programů z šesti kódovacích systémů na jediné přístupové kartě na vestavěném opatchovaném dekodéru Irdeto. Kroky, které nyní podnikají majitelé kódovacích systémů, donutily výrobce obou značek k ukončení výroby současných modelů. Pokud by tak neučinili, mohli by přijít o lukrativní licenci na kódovací systém Irdeto, který je stále ještě nasazován provozovateli digitálních platforem. Hyundai i Humax ohlásili výrobu nových modelů, které nemají možnost úpravy pro příjem z více systémů. Přijímače Humax 5400 i 5400Z zcela zmizely z trhu, zásoby byly doprodány a čeká se na nový model IRCI 5400G, který bude proti úpravám ochráněn lépe než předchozí modely.

Korejský výrobce Humax už postupuje velmi opatrně - v minulých měsících totiž o jednu licenci na kódovací systém přišel - o systém Viaccess, a to díky možnostem úprav svých přijímačů s dekodérem Viacces, který se dá pouze sw úpravou změnit na jiné systémy.

V těchto dnech a týdnech probíhají nová jednání Humax o licenci Viaccess. Požadavek na zastavení výroby Viaccess přišel zřejmě mimo jiné také od firmy Philips, která vlastní licenci na kódovací systém CryptoWorks. Systém Cryptoworks je dobře znám všem českým a slovenským satelitním divákům, neboť jej používají domácí platformy Czech Link, UPC Direct i Slovak Link.

Důvod požadavků Philips je jasný. Díky softwarovým proměnám přijímačů v zemích, kde je komerčně nasazen kódovací systém CryptoWorks (ČR, Slovensko, Maďarsko, Polsko), přichází Philips o provize z prodaných přijímačů Humax s vestavěným dekodérem Cryptoworks. Na uvedených trzích se totiž ve větší míře prosadil levnější model Humax VACI-5300 s vestavěným dekodérem Viaccess. Tento přijímač lze jednoduše softwarově upravit na příjem v CryptoWorks, s využítím všech možností dražšího 'originálního' modelu Humax CRCI-5500. Hardwarově jsou totiž tyto přijímače naprosto totožné, stejně jako v případě přijímačů VA FOX - CR FOX, u kterých je možné změnit kódovací systém také jen pomocí sw úpravy. VA FOX je na trhu také za výhodnější cenu než CR FOX, navíc v žádaném stříbrném provedení.

Vraťme se zpět k jednání Humax a majitelů kódovacích systémů. Již v září (předběžný termín byl do 15.9.), by měly být známy výsledky všech jednání. Rozhodne se, zda přijímače Humax s vestavěným dekodérem Viaccess (v našich podmínkách VA FOX a VACI 5300) skutečně na trhu ještě budou. Situace je vážná. Pokud se totiž společnosti Humax podaří udržet výrobu přijímačů s vestavěným dekodérem Viaccess (přijímače s tímto systémem tvoří převážnou většinu jejich produkce), bude bezpodmínečnou povinností výrobce zajistit jejich ochranu před úpravou na jiný systém, včetně Cryptoworks. Upravitelné modely VA FOX i VACI 5300 tedy zřejmě zmizí z trhu, stejně jako Humax 5400(Z). Výsledek všech jednání Humaxe s ostatními zůčastněnými se dá očekávat v nejbližších dnech.



Některé známé s/w přeměny oblíbených přijímačů Humax:

model přijímačepoznámka
Humax VACI-5300s/w přeměna na CRCI-5500
Humax CRCI-5500s/w přeměna na VACI-5300
Humax CRCI-5500s/w přeměna na NACI-5700
Humax FTV-5600s/w přeměna na IRCI-5400 (bez dekodéru)
Humax VA-FOXs/w přeměna na CR-FOX


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články