Quantcast

Ukrajina bude mít od září novou platformu Xtra TV

| Tisk

logo Na Ukrajině bude od září fungovat další satelitní placená televize. Nová DTH služba se bude jmenovat Xtra TV. V pátek 12. srpna 2011 se pro montážní firmy v západní části Ukrajiny konalo první setkání s provozovatelem služby. Cílem bylo představit nový projekt, který bude operátor poskytovat svým zákazníkům od podzimu letošního roku. Později se budou podobná setkání konat v dalších oblastech Ukrajiny.

Programové balíčky

Satelitní platforma Xtra TV si vybrala satelitní systém Amos 2 a Amos 3, který pracuje na orbitální pozici 4 stupně západně. Zde má již v provozu jeden transpondér na kterém probíhají technické zkoušky s volně vysílanými programy a testy systému podmíněného přístupu. Xtra TV si vybrala systém Conax.

technické parametry:

satelit: Amos 2 (4°W)
kmitočet: 11,336 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 5/6
norma: DVB-S
modulace: QPSK

Na tomto kmitočtu bude šířen část balíčků Universální, Kino a tři dětské kanály. Na druhém transpondéru budou šířeny 4 kanály pro děti, programy balíčku Sport a Vzdělávání.

Xtra TV si zvolila systém Amos zejména díky přítomnosti velkého množství nekódovaných programů z Ukrajiny. Xtra TV proto nebude fungovat jako klasická pay-tv platforma ale divákům poskytne možnost si objednat některý z programových balíčků různých žánrů. V současnosti operátor počítá s pěti balíčky - Kino, Dokumentární, Sport, Dětský a Universální, které budou obsahovat 5 až 8 stanic. Každý z balíčků bude možné objednat za 29 UAH (cca 62 Kč) měsíčně. Při objednání více balíčků bude poskytována sleva (za 2 balíčky zaplatí 55 UAH, za 3 jen 75 UAH, za čtyři 89 a stejně tak i za pět balíčků). Systém balíčků se podobá naší satelitní platformě CS Link .

Kino (8 stanic):
Universal Channel, MGM, Mir Seriala, Evrokino, TV XXI, Kino Plus, Naše ljubimoje kino, Naše novoje kino

Vzdělávání/Dokumentární (8 stanic):
Discovery Channel, Discovery Science, Discovery World, Discovery Investigation, Animal Planet, TLC, National Geographic Channel, Nat Geo Wild

Sport (8 stanic):
Eurosport, Eurosport 2, Eurosport News, Russkyj Extrem, Outdoor Channel, Bojec, Casse et Peche, Extreme Sports

Dětský (7 stanic):
Disney Channel, Nickelodeon, Nickelodeon Junior, Jim Jam, Detskyj Mir + Teleklub, Baby TV, Cartoon Network

Universální (5 stanic):
RTVi, NTV Mir, Kanal Ukraina, Matj i Detja, Info

V letošním roce a na začátku rokiu 2012 bude mít platforma celkem 2 transpondéry v polovině roku 2012 chce otevřít třetí transpondér. Vše bude ale záviset na zájmu klientů o placenou televizi.

V nabídce operátora Xtra TV se neobjeví ukrajinské sportovní kanály Futboll a Futboll+ z důvodu vysoké ceny. V případě zařazení těchto stanic by musel provozovatel zvýšit cenu předplatného. Jiná je situace u ukrajinských kanálů Sport 1 a Sport 2, která ztratila práva na Ligu mistrů a Ligu Evropy a exkluzivní zápasy italské Serie A.

Francouzský kanál Chesse et Peche (Lov a rybolov) bude zpočátku abonentům poskytován ve francouzštině. Nicméně do konce letošního roku bude spuštěna lokalizace v ruském jazyce.



HD programy zatím v Xtra TV nebudou. Operátor platformy zatím nechce do nabídky zařadit HD obsah. Cena předplatného by se musela zvýšit ze 29 UAH na 89 UAH. Provozovatel poukázal na výsledky konkurenční platformy NTV Plus, která má 650 tisíc abonentů ale HD obsah si předplácí jen 28 tisíc klientů.

Konkurence na ukrajinském trhu

Xtra TV bude muset bojovat o své klienty. Z jedné strany má dobrý základ v podobě FTA programů z Ukrajiny na pozici 4°W a nemusí je tedy šířit na vlastní náklady. Na podzim chce na ukrajinský trh vstoupit největší konkurent - Trikolor TV, který chce úspěšnou ruskou službu poskytovat v místní podobě na Ukrajině.

Na ukrajinském trhu dále působí také Viasat Ukraine a NTV Plus. Velký konkurenční boj o klienty způsobil zánik dvou služeb - Poverkhnost Plus (dříve na 36°E) a Digital Fly Ukraine (MyTV) (dříve na 0,8°W).

využito informací sat-digest.com, 2sat.net

redakce





Reklama




Vybrané články