Quantcast

TechniSat TechniCrypt Irdeto CI+ - nový dekódovací modul Irdeto

| Tisk

Známá německá firma TechniSat Digital GmbH přichází na náš trh s horkou novinkou – dekódovacím modulem TechniSat TechniCrypt Irdeto CI+.

Tento dekódovací modul pro systém podmíněného přístupu Irdeto byl speciálně připravován pro specifika českého a slovenského trhu. Samozřejmě získal certifikát Skylink Ready pro bezproblémovou spolupráci s ICE/Irdeto kartami Skylink a CS Link .


obrázek

Modul je také řádně uveden v pěkné tabulce certifikovaných zařízení na webu Skylinku. Modul lze použít i s ICE Irdeto kartou freeSAT.

Software v modulu byl odlaďován v úzké spolupráci mezi výrobcem a firmou Omko Digital a.s. Výsledkem je velmi zdařilý modul, který byl úspěšně testován v mnoha zařízeních zejména značky TechniSat.

Dvou tunerové přijímače TechniSat jsou poměrně háklivé na současné použití dvou stejných modulů. V softwaru tohoto modulu je implementována velmi důležitá funkce a to je možnost vypnutí systémových a chybových hlášení modulu.


obrázek

Při současném použití dvou modulů vždy doporučujeme tyto hlášky úplně vypnout, zejména pokud je použita kombinace karet Irdeto různým operátorů např. Skylink a CS Link nebo jsou použity dvě karty s různými předplacenými službami (např. Skylink nabídka Kombi na jedné kartě a na druhé jen Grátis).

Tento dekódovací modul TechniSat TechniCrypt Irdeto CI+ byl úspěšně testován v technickém oddělení Omko Digital na následujících modelech satelitních přijímačů firmy TechniSat Digital GmbH:

• TechniSat Digit MF4-S(X) CC
• TechniSat DigiPlus STR 1(X)
• TechniSat DigiCorder HDS2(X)
TechniSat DigiCorder HDS2X Plus
• TechniSat Digit HD8 S(X)
TechniSat Digit ISIO S1
TechniSat DigiCorder ISIO S1
TechniSat TechniCorder ISIO S
• TechniSat TechniStar S1
TechniSat TechniStar S2
TechniSat TechniStar SIR

Modul je již označen jako CI+, tedy ne ve všech zařízeních bude fungovat korektně. Vhodný bude také do velké řady typů TV s vestavěným satelitním tunerem. Nenašel jsem žádný satelitní přijímač od TechniSatu, kde by modul správně nepracoval. To je ohromný úspěch!

Modul můžeme doporučit i do starších satelitních přijímačů TechniSat s CI slotem (např. MF4, STR1), kde již byla výrobcem v minulosti ukončena technická podpora. Pouze s takto vybaveným přijímačem máte garantovaný příjem kódovaných programů Skylinku i po 31.12.2012.

Modul má české menu. K dispozici je také funkční rodičovský zámek, který lze uplatnit u porno kanálů Hustler TV a Man-X. Samozřejmě v menu modulu nechybí schránka zpráv, kam nám operátor může posílat různá sdělení.

V systému Irdeto je k dispozici „vnucená“ zpráva, která se objeví bez vyzvání přímo na obrazovce nebo klasický e-mail, který je oznámen modulem symbolem „M!“ na obrazovce, viz příslušné obrázky.


obrázek


obrázek


obrázek

V menu modulu samozřejmě najdeme také informace o vlastní vložené kartě – položka stav Irdeto CA. V tomo menu se dozvíme, zda je karta řádně vložena, stav zavaděče, verzi firmwaru a Softcellu. Rovněž jsou zde informace o produktech na dekódovací kartě, tedy platnost oprávnění produktů, tyto informace slouží zejména pro potřeby operátora nebo servisních pracovníků.

V tomto menu se také nachází položka „Úroveň“, kde nastavujeme jaké systémové, a chybové hlášky se mají zobrazovat. Jak jsem se už zmínil výše, doporučuji nastavit úroveň na hodnotu „žádná“, tedy jsou vypnuty všechny hlášení modulu. To doporučení platí, pokud se používají dva moduly současně.

Samozřejmě, že některé hlášení vypnout nelze, jako je např. žádost o PIN kód.

Jednotlivé úrovně jsou podrobně popsány v dokumentu, který máme k dispozici na webu Omko u tohoto produktu v sekci Podpora.

Modul také umožňuje do budoucna možnost stažení nového softwaru přes družici – funkce OTA.


obrázek

Při prvním vložení modulu do přijímače s CI+ sběrnicí nastává úplný proces autentifikace modulu s přijímačem, který je trochu delší. Na závěr se objeví hlášení „Váš modul je provozuschopný“ a po chvíli se objeví dekódovaný obraz.


obrázek

Toto hlášení musíme potvrdit stiskem tlačítka OK nebo Exit na dálkovém ovladači. Při dalších startech přijímače již nejsme tímto procesem obtěžováni.

Nahrávka pořízená tímto dekódovacím modulem TechniSat TechniCrypt Irdeto CI+ není šifrovaná a lze ji zpracovávat v PC (podmínkou je použití doporučeného firmwaru v přijímači).



Pokud vložíme poprvé modul do staršího přijímače, kde je pouze CI sběrnice, neprobíhá autentifikace modulu s přijímačem, ale objeví se upozornění na obrazovce, že tento modul je používán se starším rozhraním CI, tuto hlášku musíme opět potvrdit stiskem tlačítka OK nebo Exit na dálkovém ovladači. Při dalších startech přijímače již toto hlášení není.


obrázek

Závěrem bych rád poděkoval kolegům z firmy TechniSat Digital GmbH a technikům firmy E4C Group s.r.o., která zajišťuje technické zázemí pro satelitního operátora Skylink/CS Link, za spolupráci při testování modulu.

Dekódovací modul TechniSat TechniCrypt Irdeto CI+ je možno pořídit u distributora těchto modulů firmy Omko Digital a.s. na jednotlivých pobočkách, prostřednictvím e-shopu, nebo také u dalších smluvních partnerů Omko Digital/TechniSat.

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články