Quantcast

22 z 27 států EU přešlo na digitální vysílání

| Tisk

22 členských států EU přešlo na digitální vysílání. Placená DVB-T je v 17 zemích EU a 21 zemích Evropy. Během roku 2012 odstartovalo 86 nových programů v DVB-T. HD programy v DVB-T jsou ve 22 zemích Evropy. To jsou některé z dat, které v ročence sestavila Evropská audiovizuální observatoř (European Audiovisual Observatory).

Data ukazují, že rok 2012 se stal významným milníkem pro příjem pozemní digitální televize v Evropské unii. Konec roku 2012 byl EU doporučen jako termín pro ukončení analogového pozemního TV vysílání. V roce 2012 ukončilo analogové pozemní vysílání Irsko, Itálie, Litva, Portugalsko, Slovensko a Velká Británie. Celkem 22 členských států EU se rozhodlo ukončit analogové vysílání v doporučeném termínu.

Země Chorvatsko, Švýcarsko, Norsko a Irsko také dokončily přechod na digitální vysílání a celkem 26 zemí Evropy je plně digitální.


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Vývoj přechodu na digitální vysílání v jednotlivých státech Evropy

V letošním roce bude dokončen switch-off (přechod z analogového na digitální šíření) v Řecku, Polsku a Bulharsku. V Maďarsku skončí analog v roce 2013 nebo 2014 spolu s bývalou Jugoslávskou republikou Makedonie a v Bosně a Hercegovině. Albánie, Rumunsko, Rusko, Černá Hora a Turecko plánují dokončit proces digitalizace v roce 2015. Tím bude zajištěno, ž tyto země splní v červnu 2015 termín dohody ITU (Mezinárodní telekomunikační unie) GE-06.

Vývoj placeného vysílání v DVB-T

Na konci roku 2012 bylo placené vysílání v DVB-T založeno ve 21 zemích a celkově bylo dostupné 33 placených služeb. Nové placené služby byly v loňském roce spuštěny v Belgii a Řecku. Poprvé počet abonentů placené DVB-T klesl na úroveň 13 procent (podle Screen Digst dat) a nejvýznamnější je pokles zájmu o pay-tv v DVB-T v Itálii (kolem 1 milionu abonentů). Nová placená televize v DVB-T odstartuje během roku 2013 ve Francii. Vznikne ve spolupráci mezi Leclerc a TF1.

Placená DVB-T je dlouhodobě zavedená v některých menších státech jako je Estonsko, Malta, Litva, Bývalá Jugoslávská republika Makedonie a Albánie, kde pay-tv v DVB-T předběhlo start volně vysílaných programů.

Lokální a HD programy zvyšují svůj podíl v DVB-T

Podle databáze MAVISE bylo na konci roku 2012 ve členských státech EU dostupných 456 bezplatných národních nebo mezinárodních programů, 529 placených stanic a více než 1 tisíc lokálních a regionálních programů. Ve 39 evropských státech byly čísla rovnocenná: 514 neplacených národních nebo mezinárodních stanic, 700 placených a více než 1 tisíc lokálních a regionálních programů. V roce 2012 odstartovalo 86 nových terestrických programů (v roce 2011: 56, v roce 2010: 50). Mnoho z nich jsou nové lokální DVB-T stanice v Dánsku, 21 nových lokálních televizí se objevilo v DVB-T ve Velké Británii. Přesný počet lokálních TV v DVB-T ve obtížné získat zejména pro země jako je Itálie nebo Španělsko.

Italské DVB-T sítě mají nejvíce národních kanálů, nejnižší nabídku mohou sledovat diváci v Portugalsku. Tabulka také ukazuje význam placené DVB-T pro poskytování obsahu v mnoha zemích. To ale není případ pro Velkou Británii, Francii, Německo, Itálii a Španělsko, je k dispozici velké množství volného obsahu.


obrázek

▲ Tabulka č. 2 - Kanály na DVB-T sítích v Evropě: volné a placené

V DVB-T se také zvyšuje počet programů ve vysokém rozlišení (HDTV). Zatímco na konci roku 2009 bylo HD vysílání v terestrických sítích dostupné jen ve dvou zemích (Francie a Velká Británie), na konci roku 2012 byly HD stanice v DVB-T přítomné ve 22 zemích Evropy, které nabízejí celkem více než 90 národních DVB-T stanic a 25 regionálních oken. Šest nových FTA HD programů bylo na konci roku 2012 spuštěno ve Francii.

Celkově bylo v roce 2012 spuštěno 369 nových televizních kanálů v zemích EU (všechny platformy - DVB-T, kabel, satelit). Více než 40 procent z nich vysílalo v HD rozlišení (142 HD simulcast a 12 dalších specifických HD stanic). Proto růst HD kanálů má zásadní vliv na celkový růst trhu a představuje mix žánrů včetně filmových stanic (30), zábavy (30) a sportu (28).



Ve srovnání s rokem 2011, kdy bylo v EU 143 stanic ukončeno, v roce 2012 skončilo jen 62 programů. Jednalo se o 3 místní kanály ze sítě City TV v Irsku, které byly zasaženy dopady ekonomické krize. Celkem 12 sportovních kanálů skončilo, zejména ve Švédsku a Francii. Ve Švédsku to bylo kvůli reorganizaci rodiny kanálů Cmore. Ve Francii skončily sportovní stanice Orange v souvislosti s uvedením kanálů BeIN od provozovatele Al Jazeera.

Evropský televizní trh jako celek se skládá z více než 11 tisíc programů z toho je 8270 vysíláno na území EU.

Na konci roku 2012 bylo šířeno více než 11 tisíc televizních stanic v zemích Evropy (8270 v EU27; 7600 v roce 2011) Z 11 tisíc kanálů v Evropě bylo 51 procent regionálních nebo místních kanálů, 49 procent tvořilo národní a mezinárodní programy.

Důležité žánry a obsah HD programů: Sport je stále top

Pokud jde o televizní kanály dostupné v Evropě na všech platformách. Nejvíce převládají sportovní programy, následují jej zábavní stanice, všeobecné a filmové. Žánr s nejvyšším počtem kanálů v HD je sport (20%), následují jej filmové stanice (16%).

redakce





Reklama




Vybrané články