Quantcast

TechniSat CE 4HD - kvalitní HD set top box

| Tisk

Německá firma TechniSat Digital GmbH nedávno na našem uvedla další zařízení ze svého sortimentu a to full HD pozemní digitální přijímač TechniSat CE 4HD. Jistě si mnozí vzpomínají na legendární set top box Digipal 2TX, který je dodnes používán mnohými spokojenými diváky.


obrázek

Nicméně doba jde dopředu a i firma TechniSat musela reagovat na změny ve vysílání. Proto tento model přijímače má kromě podpory komprese MPEG-2 i plnou podporou formátu MPEG-4/H.264 v normě DVB-T. Přijímač umožňuje příjem SD i HD vysílání a pracuje ve vysokém rozlišení 1920x1080p, 1920x1080i, 1280x720p.


obrázek

TechniSat CE 4HD umožňuje záznam programů na flash disk, nebo na externí pevný disk připojený přes rozhraní USB 2.0. Jeden program můžeme nahrávat a druhý ze stejného multiplexu zároveň sledovat.

Přijímač také podporuje přehrávání velkého množství multimediálních souborů (AVI, XVID, VOB, MOV atd.)


obrázek

Samozřejmostí je, že přijímač splňuje energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je v tomto případě dokonce menší než 0,5W. Běžná spotřeba je max. 8W. Přijímač je napájen pomocí externího zdroje 5 V, přístroj tedy bude možné použít s vhodným příslušenstvím (převodník 12V/5V) i v autech, karavanech, na chatách apod.


obrázek

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení. Má elegantní vzhled a malé rozměry (Š x V x H) 180,0 x 40,0 x 130,0 mm. Na předním panelu najdete pouze LED diody, které signalizují stav přijímače. Chybí jakýkoliv displej nebo ovládací tlačítka. Na boku přijímače nacházíme jeden USB 2.0 konektor.


obrázek

Na zadním panelu najdeme IEC konektor (vstup a výstup tuneru), jeden konektor SCART (TV), SPDIF konektor audio koaxiální a HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV.


obrázek

Součástí balení je také český manuál, dálkové ovládání a externí síťový zdroj 5V.


obrázek

Příjem programů a chování přijímače

Menu je k dispozici také v češtině. Struktura menu je odlišná od předchozích modelů TechniSatu, nicméně také velmi přehledná.


obrázek

Přijímač v lokalitě Brno vyhledal všechny dostupné multiplexy, tedy naše domácí MUX1-4, regionální síť 7, kde se vysílají v HD rozlišení programy Česká televize. Přijímač dále zachytil rakouský MUX1-2 dostupný v lokalitě příjmu.


obrázek

Programy je možno přesouvat, mazat, přejmenovat. Ladění programů je k dispozici manuální nebo automatické.


obrázek

Rychlost přepínání programů byla standardní. Obraz i zvuk byl výborný. Výhodou je možnost připojení ke starším TV pomocí konektoru SCART. Zajímavostí může být, že je možné současně používat oba video výstupy, tedy HDMI i SCART, např. pro nahrávání na starší videorekordéry, pokud nechceme používat nahrávání na USB flash disk v digitální kvalitě.

Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v procentech. Tento přijímač umí zobrazit i některé detailní technické informace o přijímaném programu jako je použitá konstelace, šířka pásma, pidy apod.


obrázek

Dálkové ovládání je velmi lehké, tlačítka se dobře mačkají. Směrovost dálkového ovládání je příjemně široká. IR kód dálkového ovládání je odlišný od předchozích modelů TechniSat.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit i levý nebo pravý audio kanál.


obrázek

Přijímač má vestavěný OSD teletext, VBI teletext není k dispozici. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, je funkční i diakritika na velkých písmenech.

Vestavěný media player přehrává video soubory AVI, XVID, VOB, MOV, TS, MP4, MKV, 3GP, DIVX apod, audio soubory MP3, WMA, WAV a obrázky JPEG a BMP.

Pro zpestření máme v menu k dispozici tři hry, kalkulačku a kalendář.


obrázek

EPG

EPG (elektronický programový průvodce) je i u tohoto přijímače velmi dobrý. Informační lišta obsahuje informace o běžícím nebo následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty.

České a slovenské znaky se zobrazovaly v pořádku.

Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.


obrázek

Spolupráce s externím pevným diskem

Nejprve jsem vyzkoušel můj oblíbený a spolehlivý externí pevný disk 2,5“ HDD Western Digital My Passport 500 GB napájený z přijímače. Formátování v přijímači proběhlo bez problémů. Je možné ho zformátovat systémem FAT32 nebo NTFS. Nahrávání i přehrávání záznamů bylo bezproblémové.

Samozřejmě lze použít flash disk, doporučuji nějaké typy s vysokou rychlostí čtení a zápisu. V přijímači jsem měl připojený rychlý flash disk Kingston DT R500 (16GB).


obrázek

Jak už jsem předeslal v úvodu, přijímač umožňuje jeden program nahrávat a druhý ze stejného multiplexu sledovat. Časovač umožňuje zadat až 9 událostí.

Ke kvalitě nahrávaní a přehrávání SD i HD programů nemám žádných připomínek. Nahrávka má příponu „ts“, tedy klasický transport stream, který obsahuje také všechny audio stopy, teletext, titulky atd.

Záznamy je pak možné upravovat na PC, soubory však nejsou pojmenovány podle názvu pořadu, ale pouze podle názvu stanice a data tvorby záznamu.


obrázek



Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x a 32x. Media player umožňuje i krokový posun a dále přesun na zadanou časovou pozici.

Přístroj disponuje také funkcí timeshift (časový posuv).

Společnost Omko Digital a.s. jako autorizovaný distributor firmy TechniSat Digital GmbH nabízí tyto přijímače svým obchodním partnerům i koncovým uživatelům na prodejnách Omko Digital i prostřednickým e-shopu zde .

PR článek

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články