Quantcast

Česká televize a TV Prima chystají teletext u HD programů

| Tisk

Teletext s přechodem vysílání na vysokém rozlišení (HDTV) neskončí. Přinejmenším ne u programů České televize (ČT) a u komerční TV Prima. Konkurenční Nova zatím teletext u HD neplánuje.

Debaty ohledně obsence teletextu u HD programů ČT mohou skončit. Veřejnoprávní vysílatel přehodnotil svůj původní záměr a teletext bude poskytovat i v éře televize ve vysokém rozlišení (HDTV). Důvod? Zájem diváků o tuto službu.

Česká televize bude mít jeden společný teletext u HD programů

"Ano, Česká televize se chystá přidat ke svým HD programům i teletext. Vede nás k tomu jednak trvalý zájem diváků o teletext a v neposlední řadě bohužel stále ještě nízký počet diváků, kteří mohou přijímat moderní verzi teletextu v HbbTV," uvedla na dotaz webu parabola.cz Michaela Zahrádková z tiskového oddělení České televize. "Tuto možnost nabízíme již několik let," dodává.

ČT má již konkrétní plány s teletextem u HD distribuce - teletext bude poskytovat jeden a pro všechny své programy. "HD teletext bude společný pro všechny naše programy v rámci jednoho multiplexu. Termín spuštění zatím nemůžeme sdělit, záleží na dodávce a odladění nezbytné technologie, předpokládáme však, že to bude ještě v průběhu léta," doplnila Michaela Zahrádková.

Nova teletext u HD neplánuje

Česká komerční jednička s teletextem u HD zatím nepočítá. "V tuto chvíli teletext pro HD programy neplánujeme," uvedla na dotaz webu parabola.cz mluvčí skupiny Nova Anna Suchá. Klasický teletext sloužil vedle poskytování aktuálního zpravodajství, informací a televizního programu i k šíření tzv. skrytých titulků pro neslyšící. Tuto službu plánuje Nova nahradit modernější variantou. "Skryté titulky budou plně nahrazeny DVB titulky," sdělila mluvčí skupiny Nova Anna Suchá.

TV Prima teletext připravuje

K teletextu na HD programech se vrátí skupina Prima. Ta již v létě loňského roku provedla technické testy se šířením teletextu u stanic Prima HD a Prima COOL HD. Postupně byl teletext u HD distribuce stažen. Naposledy byl program Prima HD s teletextem toto úterý ráno. Po zveřejnění zprávy na webu parabola.cz teletext opět zmizel. Jak je to s teletextem u HD programů Prima Group?

"Ano, uvažujeme o tom, probíráme možné technické řešení, bližší termín zatím není k dispozici," řekla webu parabola.cz Jana Mrákotová z FTV Prima.



Zavedení teletextu u HD programů ČT a TV Prima se týká satelitních signálů na satelitu Astra 3B (23,5°E), který přijímají zákazníci satelitní platformy Skylink a uživatelé ČT Karet. Na satelitním systému Intelsat / Thor na pozici 1°W/0,8°W poskytují operátor Slovak Telekom (ST) a UPC DTH teletextové stránky u všech poskytovaných veřejnoprávních i komerčních programů ve vysokém rozlišení (HDTV).

Teletext byl populární zejména v 90. letech minulého století. S rozvojem internetu a mobilních zařízení obecně klesá zájem diváků o teletextové stránky. Některé televize v zahraničí teletext ruší. Zatím posledním vysílatelem, který oznámil zrušení teletextu je belgická VRT.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články