Quantcast

Skylink: ČT v SD vypneme 15.11., Novu a Primu zřejmě později

| Tisk

logo Programy České televize skončí v SD na Skylinku za několik dní. Stanice ČT1, ČT2, ČT Sport, ČT24 a ČT:D a ČT art budou dostupné zákazníkům jen na novějších přijímačích. Podobná změna se v následujících dnech očekává i u komerčních stanic TV Nova a TV Prima.

Není důvod vyčkávat na případné prodloužení SD distribuce hlavních českých programů a tedy odkladu nutné obměny staršího přijímacího zařízení. Operátor satelitní platformy Skylink potvrdil, že v příštím týdnu ukončí distribuci všech programů České televize (ČT) ve starém formátu MPEG-2 v SD rozlišení. Zákazníkům bude poskytovat všechny stanice ČT jako jediná DTH platforma u nás v HD rozlišení.

"Satelitní distribuce SD programů České televize na frekvenci 12 070 MHz skončí 15. 11. 2016 v souladu s platnou smlouvou," uvedl na dotaz webu parabola.cz Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, která česko-slovenskou satelitní službu Skylink provozuje.

Žádné prodloužení SD distribuce programů ČT již není v plánu. Připomeňme, že původně měly programy ČT skončit v SD koncem června. Vysílání ale bylo prodlouženo a vyžádalo si jen přeladění přijímačů na novou frekvenci. Uvolněná kapacita po SD bude využita pro programové novinky Skylinku. V nabídce operátora se může objevit až 8 nových programů. Tolik programových pozic (Novinka 1 až 8) si již provozovatel přichystal.

Vypínání staré SD modulace se bude týkat i populárních českých komerčních stanic TV Nova a TV Prima.

"U SD distribuce programů Nova a Prima na této frekvenci počítáme se stejným termínem. Pokud dojde k prodloužení, bude to jen o několik dní," vysvětluje Jaromír Glisník.

Je nutné zdůraznit, že programy ČT1, ČT2, ČT24, ČT Sport, ČT:D/ČT art, TV Nova a TV Prima v satelitní službě Skylink nekončí. Budou jen dostupné v technicky kvalitnějším HD rozlišení, které poskytuje 5x více detailů než původní SD rozlišení. Vedle ostřejšího obrazu poskytuje HD distribuce u některých stanic i doplňkovou službu jakou je volitelný zvukový doprovod v Dolby Digital (AC3). Pro sledování je HD programů ale nutný přijímač, který podporuje MPEG-4, HD a DVB-S2. Ideálně přijímač Skylink READY s funkcí FastScan. Takový přístroj umožňuje automatické přeladění a doladění nových programů.

technické parametry - ČT1 HD, ČT2 HD, ČT Sport HD, ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD:

satelit: Astra 3B (23,5°E)
kmitočet: 12,344 GHz
polarizace: horizontální
SR: 29900
FEC: 2/3
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

technické parametry - Nova HD:



satelit: Astra 3B (23,5°E)
kmitočet: 11,876 GHz
polarizace: horizontální
SR: 29900
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

redakce





Reklama




Vybrané články