Quantcast

Skylink Live TV a DIGI2GO - pohled do internetových aplikací

| Tisk

Provozovatelé satelitních platforem Skylink a Nová Digi TV CZ v loňském roce rozšířili rozsah svých služeb a poskytují i internetové aplikace Skylink Live TV a DIGI2GO. Co divákům nabízejí a jaké mají výhody? O těchto aplikacích předních operátorů DTH služeb je dnešní článek.

Internetové aplikace a služby DIGI2GO a Skylink Live TV operátorů předních DTH služeb Nová Digi TV CZ a Skylink reagují na měnící se trend v konzumaci audiovizuálního obsahu. Diváci již nesledují jen živé vysílání - rádi sledují obsah v čase, který jim více vyhovuje. Navíc se někteří přesouvají od klasického televizoru k mobilním telefonům, tabletům, notebookům a stolním počítačům. Všude tam k divákům přichází jak klasické lineární vysílání, tak i další služby jako je zpětné shlédnutí či videopůjčovna. Některé služby jsou v ceně, jiné za doplatek (videopůjčovna).

Skylink Live TV s DIGI2GO mají řadu stejných funkcí ale míří na jiné skupiny zákazníků. Skylink Live TV je přidanou hodnotou pro zákazníky satelitní televize. Tedy k placené satelitní televizi Skylink získá divák přístup k mobilní televizi Skylink Live TV a všem jeho funkcím. DIGI2GO si mohou zákazníci pořídit zcela samostatně a nezávisle na satelitu jako TV přes internet v klasické OTT platformě ale také si připlatit tuto službu k satelitní službě Nová Digi TV CZ.

Skylink Live TV

V září 2016 operátor česko-slovenské satelitní platformy Skylink představil novou internetovou službu ve svém portfoliu a pojmenoval ji Skylink Live TV. Tehdy šlo o tzv. beta verzi, kterou za tři měsíce otestovalo 60 tisíc zákazníků Skylinku. Cílem této verze bylo zjistit chování uživatelů - jak moc dochází k vytěžování streamovacích serverů a jaké programy a služby zákazníci používají. V květnu letošního roku proto společnost M7 Group, která platformu Skylink provozuje, představila inovovanou verzi, která přináší řadu nových funkcí a rozšiřuje nabídku programů.

Služba Skylink Live TV je určena pro všechny zákazníky Skylinku s placenou nabídkou. Aplikace funguje na chytrých telefonech, tabletech, notebooku či stolních počítačích prostřednictvím webového rozhraní. Na mobilních telefonech s OS Android a iOS si mohou uživatelé stáhnout aplikaci Skylink Live CZ, resp. Skylink Live SK podle regionu své karty. Skylink Live TV se také dostává přímo na televizní obrazovky díky hybridnímu set top boxu Samsung EVO-S, který je na trhu od října 2016. Do budoucna se počítá s aplikacemi Skylink Live TV pro chytré televizory.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Služba Skylink Live TV na přijímači Samsung EVO-S, TV průvodce

Aktivaci služby Skylink Live TV lze provést v zákaznické zóně po zadání čísla své dekódovací karty Irdeto/ICE nebo Viaccess. Službu je možné používat jen na území České republiky nebo Slovenska podle regionu na který je dekódovací karta Skylinku nastavena. To znamená, že karta zaregistrovaná na Slovensko umožní sledování služeb Skylink Live TV pouze na území Slovenska. Pochopitelně s nabídkou obsahu pro zákazníky na Slovensku.

Skylink Live TV umožňuje sledovat vybrané programy z nabídky satelitní platformy Skylink. Neobsahuje tedy všechny stanice. Počet stanic ve Skylink Live TV se má postupně rozšiřovat a do budoucna se počítá i s tím, že bude obsahovat programy, které se z ekonomických důvodů nevyplatí vysílat přes satelit (pravděpodobně různé regionální programy či programy pro úzkou cílovou skupinu diváků).


obrázek

▲ Obr č. 2 - Služba Skylink Live TV na přijímači Samsung EVO-S, TV archív

Co aktuálně nabízí zákazníkům Skylink Live TV? Sledování audiovizuálního obsahu až na čtyřech zařízeních současně, zpětné shlédnutí pořadů až 7 dní po odvysílání na klasických lineárních programech prostřednictvím TV archívu. Vedle archívu si mohou zákazníci připlatit za přístup do klasické on-line videopůjčovny Banaxi. Podobně jako všechny placené služby Skylink i přístup do videopůjčovny funguje na bázi aktivace služby až po úhradě ceny za službu. Divák během zvoleného období může sledovat bez omezení času či počtu shlédnutí filmy z bohaté knihovny Banaxi.

Mobilní verze aplikace Skylink Live TV a rovněž set top box Samsung při startu kontrolují na dostupnost nové verze. V případě, že je k dispozici, je automaticky nainstalována. Všichni uživatelé tak používají nejnovější verzi. I bez přihlášení do mobilní či webové verze Skylink Live TV (livetv.skylink.cz) mají potencionální zájemci možnost si prohlédnout aplikaci, jak vypadá a jaké má funkce. Pochopitelně "živý" obsah je dostupný až po přihlášení k uživatelskému účtu. To není vyžadováno u přijímače Samsung, který k ověření používá číslo dekódovací karty Viaccess. U přijímače Samsung EVO-S je služba Skylink Live TV pouze ve formě archívu a videopůjčovny, live sledování programů přes internet není možné. Divák musí pro live sledování programů u tohoto přijímače využívat satelitní příjem.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Služba Skylink Live TV na přijímači Samsung EVO-S, Videopůjčovna

Nabídka Skylink Live TV se skládá z několika položek - pořadů, které aktuálně běží na televizních stanicích s možností přehrání pořadů od začátku, televizního archívu, videopůjčovny a speciální kategorie Pro dospělé, která je dostupná jen na webové verzi a na hybridním přijímači Samsung.

Pořady, které chceme z archívu sledovat lze vyhledat podle žánru i podle data a času vysílání. Aplikace používají adaptivní streaming - kvalita se přizpůsobuje rychlosti připojení k internetu. Samozřejmě vyšší rychlost internetu umožňuje přehrávat pořady v nejvyšší možné kvalitě, která je dostupná na streamovacích serverech provozovatele. Programy, které operátor nabízí na satelitu v HD rozlišení, jsou i v archívu v tomto formátu.

Službě Skylink Live TV jako takové bych vytknul především způsob uložení pořadů. Ty jsou totiž uloženy přesně podle jízdního řádu stanic bez nějaké časové rezervy před a po pořadu. Často se stává, že pořad skončí později a divák může dokonzumovat svůj pořad až po spuštění následujícího pořadu z archívu.


ČTĚTE TAKÉ:
* Samsung EVO-S - první hybridní satelitní přijímač pro Skylink

Využívat můžeme Skylink Live TV až na čtyřech zařízeních + možnosti sledovat vysílání na satelitním přijímači. Aplikace si pamatuje "rozkoukaný" pořad a uživatel může pokračovat ve sledování i na jiném zařízení. Nerozlišuje tedy, zda pořad byl předtím sledován na Samsungu, webu či aplikaci.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Služba Skylink Live TV na webu

Skylink Live TV neumožňuje nahrávat pořady na cloudové úložiště. Pro tyto účely provozovatel doporučuje buď vlastní PVR set top box, který umožňuje vložit CA modul. Lépe certifikovaný přijímač Skylink READY a nejlépe hybridní set top box Samsung EVO-S.

Skylink poskytuje na všech aktivních kartách dvě videopůjčovny - bezplatnou a placenou Banaxi. V bezplatné se nacházejí omezený výběr titulů různých žánrů od Film Europe a AXN. V placené najdou diváci bohatší nabídku filmů pro celou rodinu.

Programy a pořady jsou dostupné v šesti video kvalitách 320x240 (200 kbit/s), 384x288 (400 kbit/s), 512x384 (800 kbit/s), 640x480 (1200 kbit/s), 720x480 (2400 kbit/s) a 1280x720 (4000 kbit/s). Zvuk je poskytován s bit ratem 32, 48, 64 a 96 kbit/s. Ne všechny datové toky obrazu a zvuku musí být dostupné u všech programů. K dispozici je vždy jen jeden jazykový doprovod bez možnosti výběru jazykových verzí.

vlastnosti - Skylink Live TV:
- možnost sledování až na 4 zařízeních
- zpětné přehrávání pořadů z posledních sedmi dní
- dostupnost na mobilech, tabletech, stolních počítačích, na tv přes hybridní box Samsung EVO-S, v plánu i přes aplikace ve smart tv
- neobsahuje všechny programy jako v satelitní televizi Skylink
- rozdílné verze služby v aplikacích (viz. článek)

DIGI2GO

Společnost DIGI CZ spustila televizi přes internet s mobilní službou DIGI2GO v září 2016 jako alternativu pro ty zájemce, kteří mají zájem o exkluzivní sportovní obsah (anglická Premier League, španělská La Liga, tenisový turnaj ATP a další) a z různých důvodů nemohou instalovat (další) satelitní anténu. DIGI2GO je pro tyto zájemce řešením. DIGI2GO je plnohodnotná televize na OTT platformě, kterou si mohou zákazníci pořídit zcela samostatně. DIGI CZ se tím stal prvním a doposud jediným poskytovatelem placené televize v České republice, který má ve své nabídce jak satelitní, tak i internetovou televizi.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Služba DIGI2GO, TV průvodce

Od počátku internetová televize DIGI2GO takřka kopírovala nabídku satelitní platformy Nová Digi TV CZ s tím, že divákům přinesla řadu základních programů v HD, které na satelitu poskytuje jen v SD rozlišení. Po roce provozu se služba rozšířila o další stanice, které na satelitu neposkytuje. Navíc pro sportovní fanoušky internetové DIGI2GO přichystala další exkluzivní obsah - fotbalový kanál LaLiga TV HD.

DIGI2GO je k dispozici jako aplikace pro mobilní zařízení (mobily, tablety) iOS8.0, Android 4.3 a také Windows 10 Mobile. Rovněž je možné využívat tuto službu na stolních počítačích ze stránky DIGI2GO.cz po přihlášení k uživatelskému účtu - pod odkazem Moje DIGI. Na IP boxech Arris VIP 1113 probíhá přihlášení k uživatelskému účtu automaticky bez nutnosti zadávání uživatelského jména a hesla.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Služba DIGI2GO, TV archív

Bohužel, DIGI2GO neposkytuje žádnou demo verzi své služby. Aplikace i webová stránka před zobrazením obsahu vyžadují zadání přihlašovacího jména a hesla. Potencionální zájemce si tak službu nemůže prohlédnout ani vyzkoušet.

Aplikace DIGI2GO funguje i ve starší verzi a nevyžaduje instalaci nejnovější verze. Nicméně z důvodu neustálého vylepšování se doporučuje instalovat nejnovější aktualizace. Uživatel díky nim může získat opravy známých chyb a rovněž i nové funkce.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Služba DIGI2GO, Další vysílací časy pořadu s možností nahrání

Hlavní nabídka aplikace se skládá ze čtyř položek - Aktuální pořady, Programový průvodce, Nastavení a Můj profil. Pod první položkou je seznam stanic včetně aktuálně vysílaných pořadů. Lze pořad živě sledovat ale i spustit relaci od začátku. Sekce Programový průvodce slouží pro vyhledání pořadů z posledních 72 hodin (3 dny). Provozovatel chystá vylepšení svého archívu. Již brzy umožní zákazníkům zpětné zhlédnutí programů ještě 7 dní po jejich odvysílání. V menu Nastavení je seznam spárovaných zařízení uživatele (maximálně 4).

ČTĚTE TAKÉ:
* Arris VIP1113 - IPTV přijímač pro službu DIGI2GO

Jednotlivé pořady stanic jsou na DIGI2GO uloženy s rezervou zhruba 2 minuty před plánovaným zahájením pořadu a 20 minut po skončení. To by mělo postačovat ve většině případů, kdy televize nedodržují časový plán vysílání. Díky tomu divák nemusí konec pořadu hledat v následujícím titulu.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Služba DIGI2GO na webu

Pořady lze nahrávat na cloudové úložiště provozovatele. K dispozici má zákazník 30 hodin pro nahrávky na dobu 30 dní. Nahrávat lze pořady, které byly již odvysílané v posledních 72 hodinách a rovněž i pořady, které se budou teprve vysílat. Funkce nahrávání a přehrávání pořadů je k dispozici na IP set top boxu Arris VIP 1113 a také na mobilních aplikacích operátora (otestována aplikace pro OS Android). Nahrávání a přehrávání pořadů není k dispozici na webové verzi DIGI2GO. V případě, že limity pro nahrávání uživateli nevyhovuje, může si pořídit satelitní televizi Nová Digi TV CZ, která umožňuje nahrávat pořady na vlastní hard disk.

Videostreamy ve webové verzi fungují na zastaralém přehrávači Adobe Flash, který je v některých novějších prohlížečích automaticky vypnutý. Pokud narazíte na nefunkční video, bude to právě kvůli deaktivovanému pluginu flash. V tomto směru chystá operátor aktualizaci své webové verze DIGI2GO. Začátkem roku 2018 bude webová aplikace fungovat s HTML5 s fallbackem do flashe, pokud nebude HTML5 prohlížečem podporovaný. Programy a záznamy živého vysílání je dostupné v kvalitách 720p (4395 kbit/s), 576p (1953 kbit/s), 360p (684 kbit/s). Nejvyšší kvalita je dostupná u všech HD programů. U živého vysílání a archívu je v mobilní verzi DIGI2GO dostupná jen jedna jazyková verze. U set top boxu i na webové verzi aplikace je možné přepnout na další jazykovou verzi, pokud je poskytována. Výběr jazykové verze umožňuje satelitní platforma Nová Digi TV CZ.



vlastnosti - DIGI2GO:
- možnost sledování až na 4 zařízeních
- televizní archív odvysílaných pořadů z posledních 72 hodin
- dostupnost na mobilech, tabletech, stolních PC, na televizorech přes IPTV box a začátkem roku 2018 také na Smart TV Samsung. DIGI2GO je také možné využívat na set top boxech se systémem Android
- širší nabídka programů než v satelitní službě Nová Digi TV CZ; nejsou zde ale některé volně dostupné stanice šířené na pozici 0,8°W/1°W prostřednictvím tzv. třetích stran

Závěr

Operátoři satelitních platforem Nová Digi TV CZ a Skylink poskytují svým zákazníkům další pokročilé služby - klasickou OTT platformu DIGI2GO, resp. mobilní televizi Skylink Live TV jako doplněk ke klasické satelitní televizi. Obě služby mají řadu vlastností společných (přístup k živému vysílání, zpětné zhlédnutí) ale liší se v celkovém pojetí služby. Skylink do své mobilní televize umístil vybrané žádané programy, Digi CZ ve své internetové televizi poskytuje obdobnou nabídku programů jako na satelitu. Navíc je zde více programů poskytováno v HD rozlišení.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články