Quantcast

JOJ Family HD a KinoSvět rozšiřují DVB-T2 multiplex PS13

| Tisk

Společnost Digital Broadcasting zařadila do svého Přechodového multiplexu 13 další dva programy - v HD rozlišení poskytuje JOJ Family HD a v SD dokumentární stanici KinoSvět. Aktuálně multiplex obsahuje již 9 televizních stanic.

Na klasickou pozemní anténu je možné naladit první program ve vysokém rozlišení (HDTV) v novém video kodeku HEVC. Stanice JOJ Family HD se stala součástí Přechodového multiplexu 13 (PS13), který se vysílá ve druhé generaci pozemního vysílání (DVB-T2). Program je šířen ve video kodeku HEVC (H.265) v rozlišení 1920x1080, 50fps a zvukem v kvalitě HE-AAC (cca 100 kbit/s). JOJ Family byly doposud šířena na klasickou pozemní anténu jen v MPEG-2/SD rozlišení v rámci celoplošného multiplexu 4.

Vedle JOJ Family HD se v PS13 objevila také dokumentární stanice KinoSvět. Ta je šířena v SD rozlišení (960x544, 50fps) opět v HEVC a zvukem v kvalitě HE-AAC (cca 60 kbps). Program KinoSvět je šířen také v původním multiplexu RS7 (Regionální síť 7) a v Praze a okolí i v RS4 (Regionální síť 4).


obrázek

▲ Obr č. 1 - Příjem JOJ Family HD z PS13 (DVB-T2)

Aktuální programová nabídka PS13:

- RELAX
- REBEL
- TV Nova
- Nova Cinema
- Nova Action
- Nova Gold
- Nova 2
- JOJ Family HD
- KinoSvět

PS13 byla spuštěna v létě loňského roku z vysílače Praha - Novodvorská. Multiplex v době svého spuštění obsahoval jen dvě programové služby - lifestylovou televizi RELAX a hudební REBEL. Před měsícem došlo k výraznému zvýšení pokrytí o nové vysílače v Praze, Brně a Ostravě. Ve stejné době byly do PS13 zařazeny i všechny bezplatné programy televizní skupiny Nova.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Příjem KinoSvět z PS13 (DVB-T2)



PS13 aktuálně pokrývá 33 procent území České republiky. Pokrytí se bude během následujících týdnů postupně rozšiřovat.

Vedle PS13 funguje na území Česka také PS12 (Přechodová síť 12) od konkurenčního operátora České Radiokomunikace. Tato síť již obsahuje 18 televizních stanic. Během první poloviny letošního roku bude uvedena do provozu ještě jedna celoplošná vysílací síť. Půjde o PS11 (Přechodová síť 11), kterou bude provozovat Česká televize. Tato síť bude obsahovat HD programy České televize - tedy ČT1 HD, ČT2 HD, ČT Sport HD, ČT:D HD/ČT art HD a ČT 24 HD.

Přechodové sítě 11, 12 a 13 vznikají kvůli nutnému uvolnění 700 MHz pásma (K49 až 60), které bude sloužit pro rozvoj rychlého mobilního internetu.

Pro příjem DVB-T2 multiplexů je nutný novější televizor nebo set top box s podporou DVB-T2 a kodeků HEVC a HE-AAC. Výměna přístroje zatím není nutná. Po přechodnou dobu budou v provozu původní DVB-T multiplexy a Přechodové sítě v DVB-T2.

redakce





Reklama




Vybrané články