Quantcast

VU+ s podporou vysokých datových toků a dekódování Pantelio a MTS TV

| Tisk

Výrobce populárních multimediálních set top boxů Vu+ uvolnil nový driver, který přináší podporu dekódování programů z vysokých datových toků. Nový driver je již součástí aktualizace populárního image VTi 13.0.8.

Aktualizovaný driver z 15. března 2018 přidává podporu dekódování extra vysokých datových toků prostřednictvím rozhraní CI. Nový ovladač s touto podporou je dostupný pro 4K modely VU+ - tedy konkrétně VU+ Zero 4K, Vu+ Solo 4K, Vu+ Uno 4K, Vu+ Uno 4K SE a Vu+ Ultimo 4K.


obrázek

▲ Obr č. 1 - VU+ Zero 4K, přední panel (foto výrobce)

Čtvrteční driver pro 4K modely Vu+ je již zahrnut do aktualizací populárního image VTi - konkrétně do verze 13.0.8. Postupně se aktualizace objeví i v dalších image pro tyto přístroje.

Podpora dekódování programů z vysokých datových toků potěší zejména diváky v Česku a na Slovensku kvůli možnosti dekódování programů platformy Pantelio z běloruského satelitu Belintersat 1 (51,5°E). Jednotlivé multiplexy Pantelia totiž používají datový tok přes 111 Mbit/s. Řada přijímačů má s dekódováním stanic prostřednictvím modulu (CAM) velké problémy - místo dekódování obrazu je na přijímačích bez takové podpory jen množství zelených čtverečků. 4K přijímače Vu+ mají problém s dekódováním Pantelia vyřešen.


obrázek

▲ Obr č. 2 - VU+ UNO 4K SE, přední panel (foto výrobce)

Pantelio není jedinou platformou, která používá vysoké datové toky. Ruský telekomunikační operátor MTS používá u své satelitní platformy MTS TV na satelitu ABS 2A (74,7°E) rovněž vysoké datové toky, než jsou obvyklé. Kapacita jednotlivých DVB-S2 multiplexů MTS TV na této pozici dosahuje cca 90 Mbit/s.

Redakce webu parabola.cz vyzkoušela dekódování programů platforem Pantelio a MTS TV a může konstatovat, že dekódování stanic je nyní bezproblémové. Pro správnou funkci dekódování uživatel musí v menu CI rozhraní nastavit funkci "Relevant PIDs Routing" na hodnotu "ano" a také funkci "Podpora vysokého bitového toku dat" nastavit na "ano" a poté restartovat přijímač. Po restartu je již možné dekódovat programy jak platformy Pantelio, tak i MTS TV. Uživateli se nedoporučuje měnit konfiguraci tohoto rozhraní. Po změně nemusí dekódování stanic fungovat a je nutný restart přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 3 - VU+ ULTIMO 4K, přední panel (foto výrobce)

Vedle podpory dekódování vysokých datových toků přes CA modul přináší populární image VTi 13.0.8 další vylepšení - podporu okamžitého nahrávání a plného EPG v channel listu. Pro tuto novinku je ale nutná podpora ve skinu (vzhledu).



Další změny ve VTi 13.0.8 opravují chybu s průhledností OSD a ukládání EPG dat do cache. Součástí aktualizace je také aktualizovaná knihovna HbbTV a také plugin EPG search. Stojí za zmínku upozornit na jednu z nedávných aktualizací, která přinesla podporu videa VP9 (formát Google) v rozlišení 2160p.


obrázek

▲ Obr č. 4 - VU+ UNO 4K, přední panel (foto výrobce)

Jak provést aktualizaci image VTI: Uživatelé VTi image mohou provést aktualizaci ovladače, systému, knihoven a pluginů poměrně jednoduše - přes modré tlačítko vstoupit do menu "Systémové informace" - "Aktualizace" - zelené tlačítko (Aktualizovat). Přijímač musí být připojen k internetu. Během několika minut bude image zaktualizovaný a uživatel získá nové funkce a vylepšení. Druhou možností, jak nový image VTi 13.0.8 dostat do přijímače Vu+, je provedení nové instalace. Před částečnou či celkovou aktualizací VTi doporučujeme provést zálohu celého image na HDD, kterou lze pak využít při případné havárii po (re)instalaci systému.

Aktualizace článku: Během odpoledne byla vydána další aktualizace VTi s označením 13.0.9, která přináší opravu některých chyb a vylepšení.

redakce





Reklama




Vybrané články