Quantcast

Operátoři nabízejí náhradu za DVB-T2

| Tisk

logo Na konci listopadu 2019 začne v Česku vypínání DVB-T vysílačů a přechod na druhou generaci pozemního vysílání označované DVB-T2. Na tuto významnou událost se připravila řada operátorů televizních služeb a připravila divákům pozemního vysílání výhodné balíčky.

První vysílače budou vypnuty 27. listopadu 2019 a to minutu před půlnocí - tedy ve 23:59 hodin. V tomto termínu se odmlčí vysílače Praha - Žižkov (Mahlerovy sady) a Praha - Cukrák, které jsou v provozu v rámci SFN na K53 a šíří veřejnoprávní multiplex 1 s programy ČT1, ČT2, ČT Sport, ČT24, ČT:D/ČT art v MPEG-2/SD rozlišení a vybranými rozhlasovými programy.

Do uvedeného data se musí domácnosti, které přijímají některý z uvedených vysílačů, připravit na DVB-T2, případně si zařídit jiný způsob příjmu televizních programů. Nabízí se kabelová televize, satelitní tv, případně nabídka příjmu programů přes internet. A právě na poslední možnost se tentokrát zaměříme.


obrázek

▲ Tabulka č. 1 - Porovnání levných OTT služeb (tabulka: tvkompas.cz)

Domácnosti, které si mohou nainstalovat satelitní anténu, mají alternativu k DVB-T2 v podobě satelitní televize Skylink a balíčku DIGITAL, který obsahuje několik desítek SD, HD programů ale i jeden 4K program (Ultra HD). Bohužel, ne každý si může nainstalovat parabolu - buď nemá výhled jižním směrem nebo z nějakých důvodů si nemůže parabolu nainstalovat. Na řadu v takovém případě přichází televize přes internet.

Internetová televize má své výhody - divák nemusí řešit přechodové a finální DVB-T2 multiplexy či přelaďování. Samozřejmě má tento způsob příjmu i své nevýhody - divák musí mít stabilní internetové připojení o rychlosti cca 10 Mbit/s s neomezeným přenosem dat (v případě zájmu o souběžné využívání OTT služby na více zařízeních se pochopitelně úměrně zvyšují požadavky na minimální rychlost připojení). Taková minimální rychlost ještě není všude obvyklá a je třeba mít na paměti, že vedle internetové televize musí divák mnohdy platit i za pronájem set top boxu a pochopitelně i za samotné internetové připojení.

Ulovit zákazníky DVB-T se rozhodlo několik poskytovatelů OTT služeb - Digi CZ, Skylink, T-Mobile, Kuki TV a O2 TV. Redaktor webu tvkompas.cz se rozhodl prozkoumat jednotlivé nabídky uvedených pay-tv operátorů, které jsou pro diváky nejzajímavější z pohledu výkonu počet programů proti ceně.

Z porovnávaných aplikací a služeb vyhrála společnost DIGI CZ se službou DIGI TV - Chytrá anténa, která zákazníkům nabízí 70 programů, z toho 30 v HD rozlišení za cenu 100 Kč měsíčně. Cena za jeden program tak vychází na 1,43 Kč měsíčně.

Nejlevnější OTT službou je Skylink Live TV s balíčkem DIGITAL od operátora M7 Group, který nabízí 31 stanic, z toho 22 v HD rozlišení za cenu 89 Kč měsíčně. Za jeden program tak divák platí v průměru 2,87 Kč měsíčně.



Kuki TV nabízí levný balíček "Start" za 100 Kč. Bohužel, obsahuje jen 42 SD programů a žádný v HD. Telekomunikační operátor O2 má speciální tarif "Modrá". Poskytuje jej zdarma prvních 6 měsíců k internetu za 499 Kč měsíčně (poté za 299 Kč). Službu lze získat jen s internetem od O2. Na internetovém připojení od jiného poskytovatele je nutné zvolit jiný (dražší) balíček.

Nejdražší v tomto srovnání (nabídku O2 nelze přímo srovnávat) je balíček "XS" od operátora T-Mobile. V nabídce má 40 programů, z toho 26 v HD rozlišení za cenu 149 Kč měsíčně. Jeden program tak vychází na 3,73 Kč měsíčně.

Všechny popisované OTT služby nabízejí přetáčení záznamů i funkci zpětného zhlédnutí až na 7 dní (vyjma Kuki TV).

Celé redakční porovnání najdete na webu tvkompas.cz.

redakce





Reklama




Vybrané články