Quantcast

Změny v DVB-T na Karlovarsku, v jižních Čechách a na vysílači Trutnov

| Tisk

logo V nadcházejících dnech čekají diváky pozemního vysílání v některých regionech České republiky důležité změny. Dotknou se diváků na Karlovarsku, v jižních Čechách a také těch, které přijímají vysílání z vysílače Trutnov - Černá hora.

Karlovarsko

Ve středu 12. února 2020 podle standardního časového schématu minutu před půlnocí - tedy ve 23:59 hodin - vypne Česká televize svůj veřejnoprávní DVB-T multiplex 1 na Karlovarsku. Konkrétně budou vypnuty vysílače Cheb - Zelená hora a Jáchymov - Klínovec, které pracují v rámci SFN sítě na K36.

Diváci, kteří již sledují programy ČT v HD rozlišení v rámci DVB-T2, přelaďovat své televizory nebo set top boxy nemusí.

Zhruba za měsíc bude z uvedených DVB-T vysílačů zastaveno vysílání komerčních stanic.

Jižní Čechy

Další změny budou v pozemním vysílání probíhat o den později - 13. února 2020 ve 23:59 hodin dojde k vypnutí DVB-T multiplexu 2, který šíří komerční programy TV Prima, Prima COOL, TV Barrandov, Nova a Nova Cinema, z vysílačů České Budějovice - Kleť a Vimperk - Mařský vrch.

O necelý týden později - 19. února 2020 ve 23:59 hodin skončí i další komerční DVB-T multiplex 3.

V ranních hodinách 20. února 2020 budou z uvedených vysílačů spuštěny finální DVB-T2 multiplexy 22 a 23 s komerčními programy a také finální vysílání České televize v multiplexu 21.

Stávající DVB-T síť 1 České televize skončí z popisovaných vysílačů až 19.3.2020.

ČTĚTE TAKÉ:
* Termíny vypínání DVB-T vysílačů
* Další průzkum potvrdil, že diváci od DVB-T2 očekávají lepší kvalitu obrazu

Východní Čechy - vysílač Trutnov

Ve středu 12. února ve 23:59 hodin se přechod na nový vysílací standard DVB-T2 dotkne i diváků (zejména) ve východních Čechách, kteří přijímají televizní signál z vysílače Trutnov - Černá hora.



V uvedený termín bude odpojen původní DVB-T multiplex 2 s komerčními programy TV Barrandov, TV Prima, Prima COOL, Nova Cinema a Nova.

Dosavadní Přechodová síť 12 se potom v časných ranních hodinách formálně změní na nový multiplex 22, bez změny kmitočtu. Ti, kdo už přijímají vysílání komerčních stanic v novém standardu DVB-T2, tak mohou již být v klidu a přelaďovat nemusí. Ostatní využijí funkci automatického ladění na svých TV přijímačích.

Změny v pozemním vysílání často nevyžaduje jen přeladění televizoru nebo set top boxu. Nutná je i úprava přijímacích antén a rozšíření o další kanálové propusti, případně úpravu či výměnu zesilovačů.

Přechod na druhou generaci pozemního vysílání skončí v České republice na konci června 2020, kdy bude televizní pásmo 700 MHz (K49 až 60) uvolněno pro rychlé mobilní sítě páté generace (5G).

redakce





Reklama




Vybrané články