Quantcast

STV ze satelitu - nové podmínky

| Tisk

STVNa družici EuroBird 1 (28.5E) bylo 1.9.2002 v paketu Slovak Link na kmitočtu 12,643 GHz (polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4, CA CryptoWorks) zapojeno vysílání populární slovenské celoplošné televize Markíza a též se zde objevil i druhý program slovenské veřejnoprávní televize STV. Program STV1 se zde objevil zhruba po dvou týdnech.

Satelitní signál STV1, STV2 a TV Markíza měl v první fázi sloužit výhradně jako distribuční trasa pro terestrické vysílače na Slovensku, dále pak jako distribuce pro kabelové sítě a do budoucna se počítalo i s prodejem přístupových karet Slovak Link individuálním zájemcům.

Vzhledem k mimořádnému zájmu slovenských, ale i českých diváků, přehodnotil provozovatel Slovak Linku, Slovenské telekomunikácie a.s., Rádiokomunikácie, o.z., svoji strategii a již od poloviny října 2002 se na trhu objevilo omezené množství přístupových karet Slovak Link. Zájem o karty byl mimořádný a tak v závěru loňského roku se karty Slovak Link krátce staly nedostatkovým zbožím.

Dalším problémem, který se zatím nepodařilo vyřešit, je vysílání programů STV1 a STV2 v paketu Slovak Link. Od počátku je vysílání obou programů STV ve Slovak Linku označováno jako 'zkušební', které může být kdykoliv uživatelům karet zablokováno.

Slovenská televize STV má nadále zájem vysílat v rámci paketu Slovak Link a proto vede dlouhá a náročná jednání s provozovatelem platformy.



Výsledkem budou zřejmě nové podmínky příjmu programů STV1 a STV2 ze satelitu. Divákovi budou zpřístupněny programy jen na základě dokladu o placení koncesionářských poplatků. Nadále zůstane omezení na příjem kódovaných programů jen na území Slovenska (na stejném principu funguje i aktivace programů Czech Link). Doposud, podle platných podmínek, si mohli pořízenou kartu Slovak Link zaregistrovat i čeští diváci. V Žádosti se museli zavázat, že kartu budou provozovat jen na Slovensku, což provozovatel zpětně nemohl a nemůže zjistit.

Věřme, že samotné satelitní vysílání STV1 a STV2 přejde ze 'zkušebního' provozu na 'ostré'. Samotná STV se satelním šířením nadále počítá. Tento fakt potvrzuje i plán STV na nekódované satelitní vysílání.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články