Quantcast

NASA UHD vstoupila do DVB-T2 multiplexu 23

| Tisk

Na klasickou pozemní anténu je možné nyní přijímat pilotní vysílání první stanice v Ultra HD rozlišení ve formátu 4K - NASA UHD. Stanice byla zařazena dnes v 9 hodin do finálního DVB-T2 multiplexu 23, který provozuje společnost Czech Digital Group (CDG).

Vysílání NASA UHD je šířeno volně ( FTA). Pro příjem je nutný televizor a/nebo set top box s podporou 4K (HEVC/4K). Podle Marcela Procházky ze společnosti České Radiokomunikace je Česká republika jedinou zemí ve střední Evropě, kde je možné na běžnou anténu sledovat vysílání NASA UHD ve formátu 4K. DVB-T2 platforma má dokázat, že i v pozemní vysílání je možné poskytovat Ultra HD obsah.

CDG jedná s několika vysílacími společnostmi o obsazení kapacity multiplexu 23. Vysílání NASA UHD zde bude šířeno do obsazení sítě službami vysílacích společností.



Definitivní multiplex 23 může přijímat zhruba třetina českých domácností - konkrétně domácnosti v dosahu vysílačů Praha - Žižkov, Praha - Cukrák, Votice - Mezivrata, České Budějovice - Kleť a Vimperk - Mařský vrch. Další vysílače multiplexu 23 budou spuštěny postupně - Plzeň - Krašov a Sušice - Svatobor odstartují 5.8., resp. 6. srpna 2020. Posledním nově spuštěným vysílačem multiplexu 23 bude Valašské Klobouky - Ploštiny.

Přechod na druhou generaci pozemního vysílání bude obnoven 8. července 2020.

redakce





Reklama




Vybrané články