Quantcast

PS13 skončí z vysílačů České Budějovice a Dačice

| Tisk

logo Souběžné vysílání finálního multiplexu 24 a přechodové sítě 13 z vysílačů České Budějovice a Dačice brzy skončí. Od 9. června budou oba vysílače šířit již jen definitivní DVB-T2 multiplex 24, který je v provozu z těchto lokalit od 20. února 2020 na K30.

Multiplex PS13 měl z vysílačů České Budějovice a Dačice skončit ve stejný den, kdy byla spuštěna finální síť s číslem 24 - tedy 20.2.2020. Operátor obou vysílacích sítí Digital Broadcasting se rozhodl pokračovat v šíření přechodového multiplexu 13 z důvodu zarušení DVB-T multiplexem z vysílače Jihlava - Javořice, který byl vypnut až v tomto týdnu.

ČTĚTE TAKÉ:
* Vzájemné rušení DVB-T a DVB-T2 v jižních Čechách
* Multiplex 24 nově na Karlovarsku a v jižních Čechách
* Další průzkum potvrdil, že diváci od DVB-T2 očekávají lepší kvalitu obrazu

PS13 z vysílačů Dačice a České Budějovice se vysílá na K32, zatímco finální multiplex 24 na K30. Pro příjem finálního kanálu je nutné nyní provést nastavení přijímacího řetězce - tedy přeladění set top boxu či televizoru na K30 a případně i úpravu přijímací antény - rozšíření o kanálovou propust.



Česká republika zahájila přechod na druhou generaci pozemního vysílání DVB-T2 v listopadu loňského roku, kdy byly vypnuty vysílače Praha - Žižkov a Praha - Cukrák pro veřejnoprávní multiplex 1. Další vypínání vysílačů pokračovalo v lednu, únoru a začátkem března. Po vyhlášení nouzového stavu byl přechod na DVB-T2 pozastaven. V pondělí česká vláda schválila upravený plán přechodu na DVB-T2, který se opět naplno spustí v červenci 2020 a skončí do konce října 2020.

Po dokončení přechodu na DVB-T2 budou v Česku fungovat 4 finální DVB-T2 sítě 21, 22, 23 a 24. Z toho multiplex 21 bude sloužit pro distribuci HD programů ČT, ostatní pro komerční programy.

redakce





Reklama




Vybrané články