Quantcast

Další dva transpondéry pro majitele Skylinku?

| Tisk

Na satelitu Astra 3B byly zaktivovány další dva transpondéry. Totožné parametry jako jsou u nových multiplexů používá lucemburská společnost Canal+ Luxembourg (M7 Group), provozovatel česko-slovenské satelitní platformy Skylink.

Po nedávném uvedení prvních technických testů na kmitočtu 12,110 GHz na satelitu Astra 3B, na kterém jsou dnes již testovací programové pozice, jsou v provozu další dva transpondéry, které zatím nešíří žádné televizní ani rozhlasové programy či datové služby. Set top box či televizor na nových frekvencích 12,012 a 11,778 GHz nenaladí žádné programy, pouze je schopen detekovat signál.

Oba nové multiplexy na uvedených frekvencích mají shodné parametry - symbolovou rychlost 29900 ksymb/s a FEC 2/3. Norma je zde DVB-S2 a modulace 8PSK.

Kapacitu na satelitu Astra 3B využívá především Canal+ (M7 Group) a Telekom Srbija. Z pohledu parametrů u nových transpondérů vše nasvědčuje tomu, že půjde o nové kapacity pro první uvedený subjekt - tedy provozovatele DTH služby Skylink.

Zda půjde o nové transpondéry pro Skylink Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, odmítl sdělit. Faktem je, že nový majitel zřejmě významně investuje do rozšíření programové nabídky a její kvality. Stojí za zmínku, že podobně investoval v domovské Francii, kde divákům nabízí v rámci DTH platformy Canal+ France drtivou většinu stanic v HD a podobně i v Polsku v nabídce televizní služby Platforma Canal+ (dříve nc+, Cyfra+). Je tedy evidentní podobný postup. Nicméně je nutné připomenout, že Canal+ vedle Skylinku na satelitu Astra 3B provozuje placenou televizi také v zemích Beneluxu (Canal Digitaal, TV Vlaanderen, TéléSAT), kde jistě diváci očekávají novinky.

technické parametry:


satelit: Astra 3B (23,5°E)
frekvence: 12,012 GHz
polarizace: vertikální
SR: 29900 ksymb/s
FEC: 2/3
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK



satelit: Astra 3B (23,5°E)
frekvence: 11,778 GHz
polarizace: vertikální
SR: 29900 ksymb/s
FEC: 2/3
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

redakce





Reklama




Vybrané články