Quantcast

Prima ukončila provoz teletextu

| Tisk

logo V teletextových stránkách již nemohou diváci listovat na programech jedné české komerční televizní skupiny. Společnost FTV Prima se rozhodla k ukončení provozu a distribuce teletextu na všech svých programech.

Konec teletextu na programech FTV Prima probíhal postupně. Nejprve skončil na menších programech Primy a nakonec i u hlavního programu TV Prima.

ČTĚTE TAKÉ:
* Cena pro Primu za podporu HbbTV služeb
* Co je v HbbTV: Videotéka, počasí, hry i letáky
* Čtenáři parabola.cz již teletext nepotřebují
* Prima v tichosti vypnula teletext u menších stanic

"Chyba není na Vašem přijímači," říká webu parabola.cz Gabriela Semová, mluvčí skupiny Prima. "Vypnutí teletextu jsme již avizovali divákům loni," dodala.

Teletext obsahoval aktuální zpravodajství, televizní program, skryté titulky k pořadům a další rubriky pro volný čas. Většinu obsahu z teletextu nyní FTV Prima dokáže divákům zajistit jinými cestami.


obrázek

▲ Obr č. 1 - HbbTV nabídka FTV Prima

Aktuální zpravodajství nabízí na nově spuštěném zpravodajském programu CNN Prima News. Aktuální program stanic Prima je součástí služeb televizních operátorů a to v podobě elektronického programového průvodce (EPG). Navíc EPG, podobně jako zpravodajství i další služby nyní může využívat prostřednictvím hybridních aplikací na bázi HbbTV. Pro využívání těchto služeb potřebuje divák televizor nebo set top box s podporou HbbTV a samozřejmě internetové připojení.


obrázek

▲ Obr č. 2 - HbbTV nabídka FTV Prima, vylepšený TV program

Služby poskytované přes HbbTV mohou obsahovat grafiku, fotografie, možnosti hlasování či dokonce různé typy her. HbbTV je silným nástrojem pro poskytování video obsahu a to jak odvysílaných pořadů, tak i bonusových materiálů a případně za poplatek přístup k novým epizodám (pořadům) ještě dříve, než se objeví v klasickém televizním vysílání.


obrázek

▲ Obr č. 3 - HbbTV nabídka FTV Prima, aplikace iPrima



I bez teletextu může Prima nabízet tzv. skryté titulky, které byly v minulosti úzce spojené s teletextem. V době digitálního vysílání je Prima nabízí skrze tzv. DVB titulky.

"Tzv. skryté titulky, které byly dostupné v rámci teletextu na stránce 888 si mohou diváci v případě zájmu naladit jako DVB titulky. Jak je mohou u své televize aktivovat, se nejlépe dozví v návodu svého televizního přijímače," vysvětlila Gabriela Semová.


obrázek

▲ Obr č. 4 - HbbTV nabídka FTV Prima, aplikace Prima Letáky

Teletextové stránky z celoplošných vysílatelů nadále nabízí Česká televize, TV Nova i TV Barrandov.

redakce





Reklama




Vybrané články