Quantcast

Markíza vypne teletext, nahradí ho HbbTV, EPG či internet

| Tisk

Markízatext po čtvrtstoletí existence splnil svoji historickou úlohu a provozovatel služby televizní skupina Markíza jej přestane poskytovat. Od začátku roku 2022 bude teletextové vysílání sloužit už jen jako platforma na poskytování skrytých titulků pro diváky se sluchovým postižením.

Skupina Markíza se rozhodla k 31.12.2021 ukončit poskytování své teletextové služby s názvem Markízatext. Stane se tak po 25 letech její existence. Diváci mohli tuto službu provozovatele nepřetržitě využívat od roku 1997.

"Rušit nebo redukovat služby je vždy těžké rozhodnutí. Markízatext si ale splnil svoji historickou úlohu a v dnešní internetové době se stal už jen minimálně využívanou službou, přitom její sledovanost za poslední roky kontinuálně klesá," vysvětlil důvody tohoto kroku Matthias Settele, generální ředitel skupiny Markíza.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Markízatext. Ilustrační foto (foto: Markíza)

Důležitou součástí Markízatextu jsou skryté titulky pro sluchově postižené diváky. Tato služba bude na příslušných teletextových stránkách poskytována i nadále po 1. lednu 2022, aby ani takto znevýhodnění diváci nepřišli o zákonem garantovanou možnost sledovat vybrané pořady z pestré nabídky skupiny Markíza.

Moderní alternativou teletextu je HbbTV, hybridní vysílání, na kterém je vedle televizního signálu potřebné i stabilní internetové připojení a inteligentní televizor, který službu podporuje. Divákům poskytuje mnohem širší spektrum služeb a informací, navíc v neporovnatelně atraktivnějším vizuálním kabátu. Nutné je ale zdůraznit, že HbbTV služby jsou dostupné jen u televizních platforem, které tuto službu podporují. Nestačí mít jen smart TV s HbbTV a internetové připojení. HbbTV musí podporovat i televizní operátor.

HbbTV nabízí již několik let po stisknutí červeného tlačítka řadu zajímavého obsahu - bezplatný videoarchív Markíza Plus, přehledný televizní program, čtečky portálů Markiza.sk a TVnoviny.sk, aktuální předpověď počasí či jednoduché hry.

ČTĚTE TAKÉ:
Prima ukončila provoz teletextu


Čtenáři parabola.cz již teletext nepotřebují
Prima v tichosti vypnula teletext u menších stanic
30 let od spuštění teletextu
"Rozvoji našeho online portfolia věnujeme náležitou pozornost. Plánujeme také další zkvalitnění HbbTV a budeme se snažit, aby tato služba byla dostupná stále většímu počtu diváků," dodal Settele.

Mezi nejvyhledávanější stránky na Markízatextu patřil dlouhodobě TV program a aktuální zpravodajské informace. Všechen tento obsah je dostupný divákům jinou formou - aktuální TV program je dostupný v rámci EPG, kterou poskytují jednotliví operátoři. Nonstop zpravodajský servis najdou zájemci na portálu TVnovinky.sk. Obsah z tohoto webu je dostupný i skrze platformu HbbTV.

Připomeňme, že teletextové stránky dříve zrušila i česká sesterská TV Nova a také TV Prima.

redakce





Reklama




Vybrané články