Quantcast

ČT spustí další dvě verze regionálního zpravodajství

| Tisk

Česká televize spustí začátkem dubna další dvě verze regionálního zpravodajství. Budou se vysílat na programových předvolbách ČT1 SVC a ČT1 JZC, které byly na satelitu a v pozemním vysílání vytvořeny před několika týdny.

Podvečerní zpravodajská relace "Události v regionech" se k divákům poprvé 3. dubna 2023 v 18:00 hodin představí v celkem pěti variantách. Vedle stávající verze pro Prahu a Střední Čechy, Severní Moravu a Jižní Moravu budou v provozu i mutace pro Severovýchod a Jihovýchod Čech.

Na přípravě nových regionálních verzí se budou podílet čtyři regionální studia ČT - Ústí nad Labem, Hradec Králové, Plzeň a České Budějovice. Ve vysílání se objeví relace vždy dvou z nich a střídat se budou po týdnu. Zpravodajstvím pokryjí dění z celkem osmi krajů - Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Ústeckého, Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského a z kraje Vysočina.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Nové regionální verze zpravodajství ČT1 - ČT1 SVC a ČT1 JZC (foto: Česká televize)

Schopnost přinášet vlastní zpravodajský obsah ze světa i ze zahraničí vnímám jako zásadní roli média veřejné služby. Díky jedenácti zahraničním korespondentům umíme být mimořádně rychle u jakéhokoli dění světového významu. Široká regionální síť nám zase umožňuje nabídnout ucelené zpravodajství napříč celou republikou. Jsme zkrátka všude tam, kde jsou naši diváci,“ konstatuje generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Rozšíření relace Události v regionech o dvě nové verze nám umožní informovat naše diváky o politickém, sportovním i kulturním dění v jejich bezprostředním okolí ve velkém detailu. Tak, jako žádná jiná televize v zemi.“

ČT1 s regionálním vysíláním na satelitu, v pozemním multiplexu i online

Vysílání ČT1 se všemi verzemi regionálního zpravodajství mohou sledovat diváci česko-slovenské satelitní platformy Skylink na satelitu Astra 3B (23,5°E). Ostatní DTH služby divákům nabízejí pražskou mutaci ČT1.

Podobně je ČT1 dostupná s pěti regionálními verzemi i v pozemním vysílání a to celoplošně - tedy po celé České republice mohou diváci sledovat zpravodajství ze všech koutů naší vlasti. ČT1 si mohou naladit diváci v DVB-T2 síti 21 (multiplex 21).

ČT1 se všemi verzemi regionálního zpravodajství budou dostupné online na webu České televize a také u některých kabelových a internetových platforem.



Jak divák pozná, kterou verzi ČT1 má naladěnou?

ČT1 po celý den vysílá pro všechny regiony stejný program. Vysílání se liší jen v době regionálního zpravodajství. V ten okamžik může divák sledovat zprávy a informace z míst, které pokrývá ta správná verze stanice.

ČT 1 HD (resp. ČT 1) šíří zpravodajství z Prahy a středních Čech, ČT 1 SM HD (resp. ČT 1 SM) nabízí zprávy ze severní Moravy a Slezska, ČT 1 JM HD (resp. ČT 1 JM) vysílá zprávy pro jižní Moravu. Nové mutace ČT 1 SVC HD (resp. ČT 1 SVC) ze severu a východu Čech a ČT 1 JZC HD (ČT 1 JZC) z jihu a západu Čech.

Regionální zpravodajství patří do vysílání od svého vzniku. Dnes ČT nabízí bezmála dvě hodiny krajského zpravodajství denně. Ve vysílání ČT 24, v hlavní zpravodajské relaci Události, v tématických pořadech a také v Událostech v regionech.

Události v regionech se na obrazovkách ČT poprvé objevily v roce 2007 a navázaly tak na své předchůdce Aktuality, Večerník a Report. Se změnou názvu se prodloužila stopáž z původních 15 na dnešních 25 minut.

redakce





Reklama




Vybrané články