Quantcast

Nový software ToH 3.1 pro Humax IRCI-5400

| Tisk

Humnax IRCI-5400Po dvou měsících se uživatelé populárních receiverů Humax IRCI-5400 dočkali 27.července 2003 nové verze softwaru ToH (Tunings On Humax) ve verzi 3.1. Pravda, nová verze ToH 3.1 nepřináší tolik převratných novinek jako ToH 3.0, přesto stojí za to se o některých změnách v softu zmínit.

JAK NAINSTALOVAT NOVÝ SOFTWARE TOH 3.1 ?
Instalace nového software do přijímače Humax IRCI-5400 není všem běžným uživatelům zcela jasná. Proto než se budeme věnovat samotným novinkám a změnám v softu ToH 3.1, povězme si, jak se software instaluje a co bychom měli dodržet. V prvé řadě doporučujeme zazálohovat Vás stávající setting, který můžete do počítače přenést některým settings editorem pro OAK modely Humax - např. Formula V3 či Humbox. Detailní popis přenos settingu naleznete v rubrice 'NÁVODY'.

Nyní je vhodné instalovat do přístroje originální firmware, který je doposud ve verzi '1.05.00'. Originální firmware stažený ze stránek např. www.humax.cz můžeme přenést do přijímače utilitou WDN4OAK+, případně settings editorem Formula V3, který podporuje přenos i firmware (HDF soubory).
Poté můžeme přistoupit k samotné instalaci ToH 3.1. Software můžeme přenést buď utilitou 'Humax Uploader', který zkontroluje, zda se jedná o bezpečný software, případně můžeme také využít již zmíněné programy WDN4OAK+ či editor Formula V3.

Instalace nového software je závislá na nastavení přenosové rychlosti u programu, kterým se rozhodneme přenést HDF soubor. Obvykle by instalace měla trvat zhruba 3 minuty. V dalším kroku nainstalujeme do přijímače makra, pokud jsme si nějaké naprogramovali (viz. článek Humax IRCI-5400: Tipy a Triky (2.) ), dále pak QME modul, PMC tabulku a nakonec zazálohovaný setting (HNF soubor).

NOVINKY
Humnax IRCI-5400Nový software ToH 3.1 neobsahuje tolik převratných novinek jako předchozí verze, přesto novinky, kterými autoři obohatili aktuální ToH 3.1 stojí určitě za povšimnutí: ToH 3.1 navazuje na velký úspěch ToH 3.0 s opravou chyb ovládání DiSEqC motorů. Jen připomeňme, že díky chybě už ve firmware od výrobce nebylo možné dříve uložit do motoru nastavení více jak 26 satelitních pozic, i když má menu podporu pro nastavení 32 antén.
V ToH 3.1 byly možnosti DiSEqC opět rozšířeny. Uživatel může díky DiSEqC switch využít několik kombinací propojení, například ovládání motorizované jednotky na jedné parabole v kombinaci s dalším konvertorem na pevné parabole, nebo použití několika motorů. Možností využití je celá řada, jsou popsány v doprovodném readme.txt.

ToH 3.1 je lépe připraven pro dekódování satelitních TV a R programů. Nyní lze dekódovat programy podle nastavení na kartě (CASID), případně podle volby z PMC tabulky, která byla rozšířena o 6 položek CAS1, CAS2, CAS3, CAS4, CAS5 a CAS6.

Poslední novinkou je rozšíření počtu dostupných makro tlačítek. 'Hlavním' tlačítkem se v tomto případě stává tlačítko '0', která slouží jako 'shift'. V kombinaci s nulou má uživatel nových 17 'tlačítek' pro naprogramování svých povelů.

ZMĚNY, OPRAVY
Humnax IRCI-5400Hlavním úkolem ToH 3.1 je oprava chyb z předchozí verze ToH 3.0: opraveny jsou tedy problémy s volbou zvukové podnosné u některých TV kanálů francouzského pay-tv paketu TPS. Opraven byl problém i s dekódováním zvuku Dolby Digital u PPV kanálů Premiere Direct (tzv. audio 'dropout').



Některé položky (hry) byly z ToH menu přesunuty do menu 'Užitečnost'. Jedná se tedy o hry 'CHESS' (Šachy) a 'Pacman' ('bludiště'). Nový ToH 3.1 již překvapivě neobsahuje jednoduchou hru 'Tic Tac Toe' (Piškvorky).

V menu Instalace-Status již nenalezneme položku 'STB Upgrade'. Je to v celku pochopitelné. Položka slouží pro aktualizaci firmware přímo ze satelitu softwarem od výrobce, což v případě použití Toh není vhodné.

CELKOVÉ ZHODNOCENÍ
Nový software ToH (Tunings On Humax) 3.1 se zdařil a instalaci lze jen doporučit, zvláště těm uživatelům, kteří měli připomínky k předchozímu software 3.0. Jak jsme zmínili, podrobný popis vylepšení obsahuje doprovodný soubor readme.txt.
ToH 3.1 opět neobsahuje 'v základní výbavě' QME modul. Pokud tedy chceme používat macra menu '?' a 'EPG', musíme je do receiveru zvlášť doinstalovat. Doplněk QME modul se doporučuje těm uživatelům, kterým chybí vertikální číselné a grafické ukazatele hrubého a jemného signálu.
Nový sw ToH 3.1 si můžete stáhnout i z naší sekce Software.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články