Quantcast

TV Óčko skončilo na staré frekvenci na Astře, nutné přeladit

| Tisk

Hudební a lifestylová stanice TV Óčko a její sesterský kanál Óčko Star ukončily léta využívanou distribuci v DVB-S multiplexu na satelitu Astra. Obě stanice je možné ze satelitu přijímat i nadále a to už jen na nové frekvenci.

Původní distribuce byla poskytována na kmitočtu 12,168 GHz, která dnes skončila.

Společnost Stanice O se rozhodla využít satelitních služeb lucemburské mediální společnosti M7 Group, člena skupiny CANAL+, a do rukou ji svěřila distribuci programů TV Óčko a Óčko Star na satelit Astra na pozici 23,5°E.

Nová distribuce obou zmíněných kanálů byla na kapacitě M7 Group, provozovatele česko-slovenské satelitní a internetové televize Skylink, respektive Skylink Live TV spuštěna dne 15. ledna 2024. Diváci měli 1,5 měsíce na přeladění svých set top boxů a televizorů na nové vysílací parametry. O přeladění stanici se nemuseli starat uživatelé televizorů či set top boxů s funkcí FastScan se kterou dochází k automatickému naskenování nejnovější programové konfigurace operátora.

Vedle přeladění programů se pro diváky zlepšila obrazová kvalita, nicméně vysílání zůstalo v MPEG-4 v klasickém SD rozlišení. Zachováno bylo i volné ( FTA) vysílání. Program tak mohou přijímat nejenom zákazníci Skylinku ale všichni satelitní diváci v oblasti pokrytí signálem ze satelitu Astra.

Oba programy nabízí provozovatel kanálů Óčka i ve vysokém rozlišení (HDTV). Klienti Skylinku je mohou sledovat v HD kvalitě prostřednictvím OTT platformy Skylink Live TV, kde najde i další dva programy vysílatele - Óčko Black a Óčko Expres. I tyto stanice jsou nabízeny v HD rozlišení.

technické parametry:


satelit: Astra (23,5°E)
frekvence: 12,090 GHz
polarizace: vertikální
SR: 29900
FEC: 2/3
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

označení programu: OCKO
service ID: 776
video PID: 3001 (MPEG-4/SD)


audio PID: 3011 (MPEG, česky)
CA systém: žádný (FTA)

označení programu: OCKO STAR
service ID: 777
video PID: 3101 (MPEG-4/SD)
audio PID: 3111 (MPEG, česky)
CA systém: žádný (FTA)

redakce





Reklama




Vybrané články