Quantcast

Příjem českých a slovenských programů ze satelitu

| Tisk

Stále se opakující dotazy nových zájemců o příjem českých programů ze satelitu nás opět přiměly k zopakování několika základních informací. Připomínáme, že většina informací je už na našem serveru zveřejněna v rubrikách ABC, Z, v rubrice ČS stanice i v dřívějších článcích. Čtenáři znalí problematiky nám jistě odpustí opakování informací.

Digitální vysílání na satelitech představuje stovky nekódovaných televizních a rozhlasových programů. Z bohaté nabídky programů si již vybere zřejmě každý ať už jen pro sledování atraktivních pořadů na zahraničních stanicích či pro studium cizích jazyků. Třetí možností využití satelitního kompletu je pro rozšířený příjem českých a slovenských programů ze satelitu. Zde lze rozlišit dva různé poslání příjmu domácích programů ze satelitu: buď využít satelitní komplet pro zlepšení příjmu domácích terestrických TV programů, nebo si rozšířit možnosti o další atraktivní programy.

Co všechno je zapotřebí pro příjem domácích programů ze satelitu? Sestavili jsme obecný přehled všech nutných komponent pro příjem našich programů.

ČESKÉ A SLOVENSKÉ PROGRAMY ZE SATELITŮ a DEKÓDOVACÍ KARTY
Na stránce www.parabola.cz/cs.php naleznete veškeré informace o vysílání českých a slovenských programů ze satelitu (pakety CzechLink, SlovakLink, UPC Direct, TeleNor Slovakia). Volně vysílají jen hudební Óčko TV, MusicBox, dále pak TV JOJ a TA3 a řada rozhlasových stanic (nejen) Českého a Slovenského veřejnoprávního rozhlasu. Pro příjem programů ČT1, ČT2, TV Prima, Galaxie Sport je zapotřebí dekódovací karta CzechLink (jednorázová investice). Při pořízení karty je nutné vyplnit přiložený formulář a spolu s dokladem o placení koncesionářských poplatků zaslat do České televize. U programů ČT1, ČT2 a TV Prima musí uživatel se zavázat, že bude kartu používat na území ČR. Pokud uživatel splní všechny podmínky, Česká televize dá svolení k aktivaci karty. Pro příjem STV1, STV2 a TV Markíza je nutná karta SlovakLink. Podmínky k aktivaci a provozování karty SlovakLink jsou obodobné k CzechLink. Třetím paketem pro DTH je placená satelitní televize UPC Direct (od 555,-Kč měsíčně). Ta obsahu je programy Prima TV, National Geographic Channel, Discovery Channel, Animal Planet, Spektrum, Eurosport, Extreme Sports, Fox Kids, ESPN Classic Sport, Cartoon Network/TCM, MTV, VH1 aj. a dále prémiové kanály HBO, HBO2 a Private Gold. Čtvrtý paket, který obsahuje domácí programy se nazývá TeleNor Slovakia. Nekódovaný paket obsahuje programy TV JOJ, Music Box a TA3.

Nejsledovanější česká TV Nova je jedinou terestrickou celoplošnou TV stanicí, která nevysílá na žádné družici. Otázkou je, zda někdy vůbec bude. Divák, který má zájem přijímat i signál TV Nova, musí kombinovat pozemní příjem se satelitním.

RECEIVER
Pro příjem českých ale i slovenských programů je důležitý satelitní receiver, který musí být digitální. Musí mít buď vestavěný dekodér Cryptoworks nebo volný alespoň jeden slot pro vložení externího dekodéru/modulu (Cryptoworks). Výhodné jsou kombinované přijímače, které umožní příjem pomocí dvou čtecích zařízení a dvou karet např. Czechlink/Slovak Link, nebo UPC Direct. V současnosti se na trhu objevují i neznačkové set top boxy za velmi příznivé ceny. Bohužel, velmi často se stává, že takové modely nejsou pro příjem českých/slovenských programů 'kompaktibilní. Občas se stane, že domácí programy přijímač nenalezne, resp. má i jiné problémy s příjmem našich programů. Uživatel by se měl před koupí s přijímačem dostatečně seznámit, příp. si nechat přijímač předvést. Parametry různých přijímačů najdete i v naší rubrice Přijímače.

MODUL
Pro příjem většiny českých a slovenských kódovaných programů nelze využít přijímač jen pro volné programy ( FTA). Pokud jsme si vybrali digitální satelitní receiver BEZ integrovaného modulu Cryptoworks s volným alespoň jedním slotem CI, musíme si pro příjem kódovaných programů pořídit externí modul Cryptoworks.

PARABOLICKÁ ANTÉNA
Uživatel, který má zájem jen o příjem domácích programů bude pravděpodobně požadovat co nejmenší parabolu. Pro příjem paketu UPC Direct postačí v celé ČR ale i na Slovensku průměr 60 cm. Pro příjem ostatních paketů (Czech Link, Slovak Link a TeleNor Slovakia) se doporučuje parabola větší - průměr 80 cm.

KONVERTOR(-Y)
Další důležitou komponentou pro příjem našich programů je konvertor (LNB), který musí být universální (vhodný pro příjem digitální TV/R). Z bohaté nabídky konvertorů na trhu by měl - v případě malé paraboly - uživatel volit značkový LNB s nízkým šumovým číslem (0,3dB, postačí i 0,5dB, u větších parabol 0,6 dB).



DiSEqC MOTOR a další možnosti
Vzhledem k tomu, že všechny české a slovenské programy nevysílají na jediné družici (pozici), lze příjem dalších družici docílit buď DiSEqC motorem nebo instalací několika LNB do jedné paraboly. LNB pak budeme přepínat povely DiSEqC.

ZÁVĚR
Příjem českých a slovenských programů je u diváků stále žádanější. V předchozích odstavcích jsme se Vám pokusili stručně popsat základní možnosti příjmu domácích programů. V případě nejasností prostudujte informace v uvedených rubrikách, ABC, Z a ČS programy. Pro získání dalších i praktických informací je samozřejmě nejvhodnější se obrátit na vašeho prodejce satelitní techniky.

redakce
Parabola.cz
3.11.2003,
update





Reklama




Vybrané články