Quantcast

ORF připravuje nekódované vysílání

| Tisk

logoZačátkem tohoto roku rakouská veřejnoprávní televize ORF informovala o svém záměru přijít s nekódovaným vysíláním na satelitu. V úvahu přicházely dvě možnosti - buď nekódované bloky pořadů na obou okruzích ORF1 a ORF2, tedy podobně jako Česká televize v paketu Czech Link, nebo druhá cesta - nekódované vysílání jednoho programu ORF, kde by byly koncentrovány programy, ke kterým má ORF autorská práva.

Rakouská televize se rozhodla pro nekódované vysílání pořadů na druhém programu ORF. Již od ledna 2004 tak budou moci pořady ORF přijímat diváci v celé Evropě. Nekódovanému vysílání na ORF2 předchází řada testů, které se nyní nepravidelně objevují v paketu ORF Digital.

Nebude to poprvé, co bude ORF vysílat nekódovaně. V minulých letech se v paketu německé veřejnoprávní televize ZDF vysílal speciální "mix" kanál ORF Digital, na kterém se vysílaly vybrané pořady ORF1 a ORF2, zbývající čas byl vyplněn programem TW1. Z ekonomických důvodů bylo vysílání tohoto kanálu ukončeno. Je jen dobře, že se ORF nevzdala myšlenky nekódovaného družicového vysílání.

Rakouská veřejnoprávní televize ORF využívá transpondérové kapacity na družici Astra 1H (pozice 19.2°E), transpondér č. 117, frekvence 12,692 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6. V balíku "ORF Digital" nalezneme oba terestrické programy ORF1 i ORF2 včetně regionálních okének, dále pak cestopisný nekódovaný kanál TW1. V paketu dále nalezneme řadu nekódovaných rakouských rozhlasových stanic - Österreich 1, Österreich 2, Hitradio Ö 3, FM4, Radio Österreich International a Radio Österreich International Sackville. Od 17.9.2003 je v paketu ORF Digital vysílán i první celoplošný komerční kanál ATV+.

Vzhledem k omezením plynoucím z autorských práv jsou TV programy ORF1, ORF2 a ATV+ kódovány systémem Betacrypt. Od 7.4.2003 kóduje ORF tyto programy i systémem dobře známým našim divákům - Cryptoworks. Z důvodu změny kódovacího systému pay-tv Premiere začala ORF v létě kódovat i systémem Nagravision Aladin. V současné době jsou tedy uvedené tři programy kódovány třemi systémy, přičemž v Betacryptu budou až do konce roku 2007.



Kartu ORF si mohou diváci - koncesionáři - objednat přímo u ORF za jednorázový poplatek 29,80 Euro. Další možností je pořízení karty u prodejců se satelitní a anténní technikou, kdy je karta divákovi nejčastěji nabízena v tzv. balíčku (spolu s modulem či přijímačem a modulem). Cena samotné karty ORF CryptoWorks tak vychází jen na cca 20 Euro. K tomu divák musí počítat s jednorázovým poplatkem 15,26 Euro pro zaktivování karty ORF. Uživatel se zavazuje, že bude kartu používat jen v Rakousku. Karta je majetkem ORF.

podle: TN

redakce





Reklama




Vybrané články