Quantcast

Dekódovací karty na veřejnoprávní pakety

| Tisk

Veřejnoprávní česká televize distribuuje svůj signál přes satelit Eurobird 1 (pozice 28.5°E). Signály ČT1 a ČT2 jsou šířeny v domácí platformě Czech Link na transpondéru F3, na freq. 12,607 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Z důvodu omezení vysílacích práv je většina pořadů obou programů kódována systémem Cryptoworks. Satelitní signál vedle distribuce na pozemní vysílače a kabelové rozvody je určen i pro individuální příjem. Divák si na kódované programy musí v tomto případě pořídit dekódovací kartu Czech Link, která nyní stojí kolem 3300,-Kč včetně "nové" daně z přidané hodnoty 22% (do 31.12.2003 to bylo jen 5%). Je podle Vás cena za dekódovací kartu Czech Link příliš vysoká? Na tuto otázku jsme hledali odpověď v zahraničí - tedy v zemích, kde existují podobné veřejnoprávní pakety pro které stačí jen jednorázový výdaj za dekódovací kartu.

SLOVENSKO
Začněme u našich východních sousedů. Na Slovensku existuje přímá obdoba Czech Linku. Na družici Eurobird 1 (28.5°E) na druhé polovině transpondéru F3 na kmitočtu 12,643 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4 nalezneme paket Slovak Link. Vedle komerční televize Markíza zde vysílají i kódovaně programy Slovenské televize STV1 a STV2 a několika rozhlasových, které se vysílají volně (krom distribučních rádií SM1 a SM2 pro hypermarkety). Dekódovací karta Slovak Link se prodává na Slovensku kolem 3800,-Sk. Prvních 40 dnů může divák přijímat kompletní nabídku Slovak Linku, poté již jen na základě aktivace.

RAKOUSKO
Rakouská veřejnoprávní televize ORF vysílá svůj "balík" programů ORF Digital na družici Astra 19.2°E, na transp. č. 117, na freq. 12,692 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6. Paket obsahuje ORF1, ORF2 vč. regionálních okének, komerční ATV a nekódované programy TW1 a rozhlasové stanice Österreich 1, regionální Österreich 2, Hitradio Österreich 3, FM4 a Radio Österreich International. Vzhledem k omezením z vysílacích práv jsou komplet ORF1 a ORF2 kódovány systémy Betacrypt, Cryptoworks a Nagravision. Proč kóduje ORF tolika systémy? Vysvětlení je jednoduché: Betacrypt se ukázal jako málo bezpečný kódovací systém a proto ORF přechází na systém Cryptoworks. Nagravision používá kvůli možnosti příjmu programů ORF rakouskými abonenty Premiere.

Kartu ORF v Cryptoworks si mohou diváci objednat přímo u ORF za jednorázový poplatek 29,80 Euro. Další možností je pořízení karty u prodejců se satelitní a anténní technikou, kdy je karta divákovi nejčastěji nabízena v tzv. balíčku (spolu s modulem či přijímačem a modulem). Cena samotné karty ORF CryptoWorks tak vychází jen na cca 20 Euro ! K tomu divák musí počítat s jednorázovým poplatkem 15,26 Euro pro zaktivování karty ORF. Tyto karty ORF jsou funkční, podobně jako karty Czech Link, 30 dnů od prvního vložení do modulu Cryptoworks, dále pak již jen na základě oprávnění.

Z podmínek, které jsou zveřejněny na stránkách ORF, jsou zajímavé tyto:
* Dekódovací karta je majetkem ORF
* Je zákázáno jakkoliv upravovat oprávnění k příjmu na kartách
* V případě odcizení karty má postižený uživatel neprodleně kontaktovat ORF
* Karty ORF jsou aktivovány pouze na základě koncese
* Uživatel se zavazuje, že kartu bude používat jen v Rakousku

ŠVÝCARSKO
Švýcarská SBC (Swiss Broadcasting Corporation) má svůj veřejnoprávní satelitní multiplex na družici Hot Bird 3, na transpondéru č.85, na freq. 12,399 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Volně zde vysílá všech 18 rozhlasových stanic domu SBC, tj. DRS1, DRS2, DRS3, Virus, Musigwälle 531, Radio Rumantsch, RSR La Premiére, RSR Espace 2, Couleur 3, RSR Option Musique, RSI Rete Uno, RSI Rete Due, RSI Rete Tre, Radio Swiss Classic, Radio Swiss Pop, Radio Swiss Jazz, SRI International a Swiss Mix. V paketu se vysílají 3 dvojice TV kanálů - pro německy mluvící kantony v tzv. Schitzer Dütsch (SF1, SF2), pro italsky mluvící kantony v italštině (TSI1, TSI2) a pro francouzsky mluvící kantony ve francouzštině (TSR1, TSR2). Signály těchto šesti TV programů jsou kódovány systémem Viaccess1. Dále je zde ještě v paketu speciální informační TV kanál pro německé kantony (SF info) a informační kanál SRG SSS Sat Access info.

Dekódovací karta pro všech 6 TV programů SBC stojí jednorázově 50 švýcarských franků (tj. okolo 1050,-Kč). Jeden divák má možnost požádat celkem o dvě karty (jednorázově za 100,-CHF). Je zajímavé, že SBC myslí i na diváky mimo domov (Švýcarsko). Karta pro příjem programů SBC v zahraničí stojí též 50,-CHF, příp. 100,-CHF (2 karty). Divák v tomto případě navíc platí ještě roční poplatky 120,-CHF.

Z podmínek užívání karty SBC:
* je zákázáno jakkoliv modifikovat kartu
* je zakázáno půjčovat kartu třetím osobám
* dekódovací karta je majetkem SBC
* z důvodu technického vývoje může divák očekávat výměny karet (toto možná souvisí s bezpečností kódovacího systému).

CHORVATSKO
Balík chorvatské televize HRT se vysílá taktéž na pozici 13°E, tentokrát na družici Hot Bird 6, na transp. číslo 90, na freq. 12,520 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4. V paketu nalezneme HRT1, HRT2, HRT3/HRT Satelitski Program a rozhlasové programy HR1, HR2 a HR3. Z důvodu vysílacích práv je komplet program HRT2 a HRT3 (v době od 10. do 2.hodiny ranní) a částečně i HRT1 kódován systémem Viaccess2. Pro příjem je zapotřebí dekódovací karta.

Divák v Chorvatsku si může pořídit kartu za 165 kun. Zároveň musí akceptovat poměrně tvrdé podmínky: kartu smí používat jen na území Chorvatska a na požádání ji musí předložit, jinak mu hrozí vysoká pokuta (10 000 kun). HRT přesto nabízí i kartu pro zájemce ze zahraničí. Taková karta diváka přijde na 1000 kun ročně. Dá se tedy říci, že kartu si v zahraničí objednají skutečně jen opravdoví fanoušci HRT, neboť na rozdíl od karty pro diváka v Chorvatsku musí platit roční poplatek.

Zbývající transpondérovou kapacitu pronajímá OiV Zagreb dalším zájemcům (především z Itálie a Středního Východu).

SLOVINSKO
Slovinská televize vysílá své programy taktéž na pozici 13°E, přes družici Hot Bird 3. Paket RTV Slovenija najdeme na kmitočtu 12,303 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 3/4. Zde vysílají programy TV Slovenija 1, TV Slovenija 2 a rozhlasové stanice A1, Val 202, Ars a Radio Slovenija International. Celý 2.program Slovinské televize je kódován systémem Viaccess1. Pro příjem je zapotřebí dekódovací karta.



Divák za dekódovací kartu TV Slovenija zaplatí jen jednorázový poplatek (3800 SIT, tj. okolo 530,-Kč).

Na webu RTV Slovenija nalezneme mj. i informace o streamu satelitních programů TV Slovenija 1 a 2. Video je 4,3 Mb/s, audio 0,2 Mb/s a TTX 0,26 Mb/s (celkově tak 4,76 Mb/s na program). Oba programy vysílají v rozlišení 704x576 pixelů.

Podobně jako HRT, tak i na transpondéru TV Slovenija si zbývající transpondérovou kapacitu pronajímají další provozovatelé (převážně z Itálie).

ZÁVĚR
Vedle možnosti příjmu veřejnoprávní České televize z paketu Czech Link existují i obdobné pakety s veřejnoprávními TV a R programy, které je možné přijímat pomocí dekódovací karty a příslušného modulu. Ve všech dnes popsaných případech je k aktivaci karty zapotřebí platit koncesionářské poplatky. V řadě zemí platí přísná kritéria k užívání dekódovací karty (karta je majetkem provozovatele), v některých případech hrozí i vysoké pokuty v případě, že na požádání nepředložíte přístupovou kartu (HRT). Z toho celého vyplývá, že podmínky u karet Czech Link i Slovak Link (viz sekce "ČS STANICE") nejsou tak kruté. Což je možná jediné pozitivum pro naše diváky. Bohužel cena karet Czech Link a Slovak Link je i několikanásobně vyšší v porovnání s popisovanými pakety.

redakce





Reklama




Vybrané články