Quantcast

SES otestovala rychlý satelitní internet s rychlostí 380 Mbps

| redakce | tisk

Velmi rychlý internet ze satelitu mohou po dobu 30 dní otestovat obyvatelé dvou odlehlých kazašských vesnic. Využívá se satelitní internet dále šířený prostřednictvím Wi-Fi sítě. Zařízení k testovacím účelům poskytl satelitní operátor SES (Astra).

Demonstrace šíření satelitního internetu probíhá ve spolupráci s Republikovým centrem pro kosmické operace (RSCS), dceřinou společností Ministerstva digitálního rozvoje, inovací a leteckého průmyslu, a společností AsiaNetCom, kazašským poskytovatelem připojení.

Paraboly a příjem rychlého internetu ze satelitu (foto: SES)
▲ Paraboly a příjem rychlého internetu ze satelitu (foto: SES)

Během demonstrace dosáhly společnosti prostřednictvím satelitní konstelace O3b společnosti SES rychlosti 380 Mbps pro download a 120 Mbps pro upload, což je nejvyšší rychlost, která kdy byly v Kazachstánu prostřednictvím satelitu dosažena.

Test satelitního internetu se uskutečnil v rámci národního projektu země nazvaného "Technologický průlom prostřednictvím digitalizace, vědy a inovací", jehož cílem je překlenout digitální propast a přinést výhody vysoce výkonných komunikačních sítí pro zdravotnictví, podniky, místní správu, vzdělávání a další.

Distribuce rychlého internetu ze satelitu (foto: SES)
▲ Distribuce rychlého internetu ze satelitu (foto: SES)

V rámci dohody o spolupráci mezi společnostmi SES a RCSC, která byla podepsána na začátku tohoto roku, test demonstruje výhody sítí společnosti SES na střední oběžné dráze (MEO) a jejího připravovaného komunikačního systému druhé generace O3b mPOWER.

Současná demonstrační síť využívá satelity O3b první generace společnosti SES k propojení teleportu RCSC umístěného v Koktereku s vesnicemi Akterek a Beriktas pro vysokorychlostní přístup k internetu.





Reklama




Vybrané články