Quantcast

Raketa Falcon 9 vynesla satelit Türksat 5B

| redakce | tisk

Americká společnost SpaceX oznámila, že v neděli 19. prosince úspěšně vypustila tureckou telekomunikační družici Türksat 5B pomocí rakety Falcon 9. Družice bude zaparkována na pozici 42°E, kde aktuálně slouží satelity Türksat 3A a Türksat 4A.

Zajímavé však je, že pouhých 15 hodin po startu internetových družic Starlink ze základny Vandenberg v Kalifornii vypustila SpaceX z mysu Canaveral družici Türksat 5B pro Turecko. Je to poprvé, kdy dvě rakety Falcon 9 odstartovaly ve stejný den ze dvou různých kosmodromů.

Start rakety Falcon 9 se satelitem Türksat 5B (foto: SpaceX/Turksat)
▲ Start rakety Falcon 9 se satelitem Türksat 5B (foto: SpaceX/Turksat)

Velký den pro SpaceX: 2 starty v jeden den
Starty jeden po druhém z Vandenbergovy vesmírné základny a z kosmodromu na mysu Canaveral, vzdálených od sebe přibližně 3 800 km, se zapsaly do historie společnosti SpaceX. Soukromá vesmírná společnost, kterou založil a vede Elon Musk, plánuje uzavřít svůj plán startů na rok 2021 další misí Falcon 9 v úterý 21. prosince z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě.

První start ze základny Vandenberg
19. prosince začal před rozbřeskem start rakety Falcon 9 ze základny Vandenberg v 7:41:40 EST (12:41:40 GMT). Raketa Falcon 9 vynesla na oběžnou dráhu 52 satelitů pro internetovou síť Starlink. Nového rekordu dosáhl jedenáctý let prvního stupně rakety Falcon 9, který pro tentokrát opět přistál na plošině v Tichém oceánu.

Vypuštění družice Türksat 5B
V sobotu večer 22:58:39 východního času (v neděli 03:58:39 GMT) odstartovala raketa Falcon 9 ze startovací rampy SLC-40 na mysu Canaveral. Falcon 9 umístil tureckou družici Türksat 5B na cílovou oběžnou dráhu a opakovaně použitelný první stupeň úspěšně přistál v Atlantiku, čímž dokončil svou třetí cestu do vesmíru a zpět.

Rozhovory Erdogan - Elon Musk
K tomu je třeba dodat, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a zakladatel SpaceX Elon Musk ve čtvrtek 16. prosince virtuálně jednali o tureckém národním vesmírném programu. Během diskuse Erdogan a Musk nadnesli otázku spolupráce v oblasti vesmírných technologií a dlouhodobých investic.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články