Quantcast

Amos bez ukrajinských tv kvůli hackerům?

| redakce | tisk

Satelitní divák, který chtěl sledovat ukrajinské televizní programy, měl ještě donedávna jasnou volbu - příjmu programů ze dvou satelitních systémů a to Astra 4A (4,8°E) a Amos 3/Amos 7 4°W).

Zdá se však, že to již brzy nebude platit.

Ukrajinské programy, které donedávna vysílaly přes satelity Amos, se přesunuly na družici Astra 4A, eventuálně Eutelsat Hot Bird. Přes Amos aktuálně vysílají už jen dvě televizní stanice a to Galychyna HD a RADA HD. Ale i tyto programy na pozici 4°W mohou brzy skončit, neboť včera začaly vysílat přes zmíněný satelit Astra 4A. Parametry uvádíme na konci této zprávy.

Důvody opuštění satelitů Amos, které byly dlouhodobě využívané ukrajinským programy, nejsou oficiálně známé. Nicméně nepřímo lze možný důvod stěhování stanic na jiné orbitální pozice vyvodit z oficiálního prohlášení ukrajinského operátora pay-tv platformy Viasat Ukraine.

Zásadní událost se stala v listopadu loňského roku - dne 8.11.2023 na satelitní infrastrukturu Amosu zaútočily ruští hackeři. Ti narušili distribuci speciálně ukrajinských programů. Vysílání stanic jako Pershiy, Rada, Svarozhichi, 8 kanal, BTQ, kanálů Suspilne a dalších bylo přerušeno ruskými hudebními klipy a propagandou. Cíl útoků byl zřejmý - řada z vyjmenovaných stanic vysílá kontinuální zpravodajství zaměřeného na ruskou agresi na Ukrajině. Jde o velmi citlivou situaci, kterou vysílatelé nemohli nechat bez reakce.

O několik dní později - 13.11.2023 - byla distribuce ukrajinských programů na satelitech Amos obnovena s výjimkou multiplexu Ukrkosmos, který již nebyl znovu spuštěn. Pravděpodobně v té době začalo vyjednávání vysílatelů s konkurenčními satelitními operátory - lucemburským SES (Astra) a francouzským Eutelsatem, respektive s provozovateli multiplexů na těchto satelitech ohledně kapacity pro šíření programů.

Kanály ukrajinské veřejnoprávní společnost Suspilne se (zřejmě) proto objevily na satelitu Astra 4A a postupně další stanice privátních vysílatelů. Menší vysílací skupina se stanicemi Eko TV, Milady TV, Natali, Provence a Karavan TV se rozhodla pro evropský satelitní systém Eutelsat Hot Bird na pozici 13°E. Aktuálně broadcasteři z Ukrajiny nejčastěji využívají satelity Astra 4A (4,8°E) a Eutelsat Hot Bird (13°E).

nové technické parametry - Galychyna HD:

• Astra 4A (4,8°E), freq. 11,747 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, FTA

nové technické parametry - RADA HD:

• Astra 4A (4,8°E), freq. 12,437 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, FTA





Reklama




Vybrané články