Quantcast

Dočkáme se televize bez hranic?

| Tisk

Vše nasvědčuje tomu, že se již brzy dočkáme satelitní televize bez hranic. Evropská unie se nyní zabývá problémem s vysílacími právy k filmům a sportovním přenosům, které doposud omezují příjem placených programů pouze v dané zemi či zemích.

Komise se začala věnovat problematice s vysílacími právy až na dotaz holandského europoslance Maxe van Berga, který poukázal na skutečnost, že Holanďan který pracuje či žije jenom 100 metrů od hranic si v Německu nemůže řádně předplatit holandskou digitální satelitní placenou televizi Canal Digitaal. Dekódovací kartu platformy a dekodér může zájemce pořídit pouze v Holandsku. Pro zájemce to znamená bydlet v Holandsku nebo si přes známého v této zemi zajistit abonenci. Tento stav v celé Evropě trvá již řadu let a jak se nyní ukazuje, je již neudržitelný.

Podobná je i situace s příjmem českých a slovenských programů v rámci platforem Czech Link a Slovak Link. Kódované programy je podle podmínek možné přijímat pouze na území České republiky a Slovenska. V zahraničí může divák přijímat víceméně jen rozhlasové programy z Česka a Slovenska a nekódované bloky pořadů na ČT a STV. Paradoxně se to týká i těch, který přechodně bydlí v zahraničí.

Obdobný je i stav v oblasti příjmu programové nabídky služby UPC Direct, kterou lze přijímat jen v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. Tedy v zemích, kde společnost UPC provozuje služby digitální satelitní placené televize. O příjem UPC Direct v zahraničí je velký zájem z řad Čechů, Slováků a Maďarů žijící trvale v zahraničí, bohužel vysílací práva neumožňují nabízet předplatné mimo výše uvedená teritoria, byť je země v EU a samotní diváci očekávají určité výhody v zajištění předplatného kdekoliv v rámci EU.



Pokud se podaří vyřešit problematiku exklusivních vysílacích práv platforem, bude tu skutečná "satelitní televize bez hranic", kdy si zájemce předplatí nabídku placené TV, například ze země kde vyrůstal a řadu let žil. Bude-li tu satelitní TV bez hranic, lze předpokládat, že se podstatně sníží černý příjem kódovaných a placených programů.

dle S+K, satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články