Quantcast

SES Astra si objednala družici Astra 1M

| Tisk

logoSpolečnost SES Astra dnes oznámila, že si objednala nový telekomunikační satelit Astra 1M, který nahradí stávající družici Astra 1H a bude na evropské satelitní pozici Astra 19,2°E sloužit i jako záložní kapacita pro stávající satelity. Astra 1M bude mít 32 aktivních transpondérů v Ku pásmu.

Vynesení družice Astra 1M a úspěšné uvedení do provozu na pozici 19,2°E bude znamenat i menší změny: družice Astra 2C, která nyní slouží na pozici 19,2°E se přesune na svoji původně určenou pozici 28,2°E a bude určena pro posílení pozice 28,2°E, která slouží pro britský a irský trh. K tomuto manévru se satelitem Astra 2C dojde po úspěšném startu nových satelitů - Astra 1KR a Astra 1L. Rozhodnutí o přesunu Astra 2C přichází v okamžiku, kdy ještě není jisté, zda se podaří úspěšně dopravit na oběžnou dráhu satelity Astra 1KR a Astra 1L.

Satelit Astra 2C na pozici 19,2°E plní v současnosti velmi významnou úlohu - vysílají přes ně obě české FTA stanice hudební TV Óčko a parlamentní 24CZ. Vysílají se na kmitočtu 10,832 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6.

Ferdinand Kayser, prezident & CEO společnosti SES ASTRA, tuto událost komentuje: "Hlavním úkolem satelitu Astra 1M je zajištění náhrady za stávající satelit Astra 1H a pokračování v zajišťování nabídky plně záložní transpondérové kapacity, které jsou unikátní a nabízí je jen satelitní systém Astra. Vedle nového satelitu Astra 1M chceme stávající satelit Astra 2C přesunout na pozici 28,2°E, kde bude sloužit pro rychle se rozvíjející britský a irský trh".



O Astře
Satelitní systém Astra je předním družicovým systémem DTH (direct to home) v Evropě. Programy z Astry z DTH a z kabelových systémů přijímá více jak 94 miliónů domácností. Flotila satelitů Astra v součanosti obsahuje 12 družic, které vysílají přes 1400 analogových a digitálních televizních a rozhlasových programů, multimediálních služeb a přístupu k vysokorychlostnímu internetu. Astra v současnosti provozuje 2 hlavní pozice - 19,2°E a 28,2°E a pro DTC (direct to cable), SNG a příležitostné využití i družici Astra na pozici 23,5°E. SES Astra je součástí společnosti SES Global, která provozuje 38 satelitů po celém světě.


redakce





Reklama




Vybrané články