Quantcast

Programy z Astry přijímá více jak 102 miliónů diváků

| Tisk

logoSpolečnost SES Astra dnes zveřejnila pravidelný roční monitoring, který se týká příjmu programů a služeb ze satelitů Astra. Z výsledků vyplývá, že počet domácností s příjmem programů z Astry se za poslední rok zvýšil o 8,3 miliónů. 60% všech DTH a SMATV domácností již přijímají digitální signály z Astry. S výsledky může být SES Astra spokojená - zájem nejen o příjem družic Astra jako takových ale i o příjem digitálních signálů.

Televizní a rozhlasové programy, multimediální služby a přístup k vysokorychlostnímu internetu ze satelitů Astra, tj. ze dvou hlavních pozic 19,2°E a 28,2°E přijímá 102,7 miliónů domácností, což je oproti předchozímu období růst o 8,8%. Ve 30 sledovaných zemích společností SES Astra (patří sem Rakousko, Bělorusko, Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko, Irsko, Itálie, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Holandsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Ukrajina a Velká Británie) se zvýšil počet diváků Astry o 3,6 miliónů, celkově tak zde přijímá Astru 98 miliónů domácností. Nově se do satelitního monitoringu zařadily nové země - Bosna (520 tisíc diváků Astry), Srbsko (840 tisíc), Maroko (2,78 miliónů) a Tunis (580 tisíc). V těchto nových zemích získala Astra 4,8 miliónů domácností. Koncem roku 2003 přijímalo DTH programy z Astry 36,4 mil. domácností v Evropě. Začátkem roku 2005 počet domácností stoupl na 41 miliónů. Dalších 61,3 miliónů přijímá programy Astry z kabelových sítí.

Studie zároveň ukázala úspěch obou satelitů Astra pro DTH na pozicích 19,2°E a 28,2°E: domácností s příjmem programů ze satelitu Astra 19,2°E se za rok zvýšil o 4,6 miliónů (+16%) na 33,7 mil. domácností. Programy ze satelitů Astra na pozici 28,2°E přijímá 7,6 miliónů domácností (zde je zvýšení o 0,4 miliónů, což je růst o 5% oproti předchozímu roku). Tato pozice je určena především pro Velkou Británii a Irsko.

Země Francie, Německo, Polsko, Španělsko a Velká Británie zůstaly pro SES Astra tradičně klíčovými trhy pro příjem programů ze satelitů Astra. I v těchto regionech je stále větší zájem o příjem programů z Astry. Na začátku roku 2005 přijímalo programy ze satelitů Astra na pozici 19,2°E nebo 28,2°E více jak 24 miliónů domovů. Koncem roku 2003 to bylo jen 17,7 miliónů domácností.



Astra upevnila svoji silnou pozici i přes velkou konkurenci na trhu. Tři ze čtyř digitálních satelitních domácností přijímá programy ze satelitů Astra. Digitální programy z Astry DTH nyní přijímá 58% všech domácností s příjem signálů z Astry, což je opět růst. V roce 2003 to bylo těsně pod 50%.

Výhradně analogové programy ze satelitů Astra přijímá již jen 17,3 miliónů domácností z toho je 70% těchto domácností (více jak 12 mil.) v německy hovořících zemích, kde působí řada stanic ještě v analogovém přenosu.

redakce





Reklama




Vybrané články