Quantcast

Kolik budeme mít digitálních platforem?

| Tisk

Kolik budeme mít digitálních platforem?

V minulých dnech jsme Vám na stránkách Parabola.cz představili novou digitální pay-tv platformu EAST BOX DIGITAL, která se bude ucházet v prosinci 2002 o přízeň diváků. Většina diváků snahy nového provozovatele EAST BOX DIGITAL s.r.o. vítá a bere ji jako velkého konkurenta k již fungující digitální platformě UPC DIRECT.

EAST BOX DIGITAL ale nebude zřejmě posledním paketem, který má fungovat na území ČR. Ještě v tomto roce či začátkem roku příštího má zahájit na satelitu vysílání NOVA2 a NOVA3, tak se (zatím pracovně?) nazývají nové programy CET21, majitele licence na vysílání TV NOVA.

Jak již několikrát v minulosti ve svém one-man-show pořadu 'Volejte řediteli' Vladimír Železný prohlásil, program TV NOVA se na satelitu neobjeví. Tedy ne ten, který je vysílán přes terestrické vysílače na území ČR. Podle Vl.Železného jsou náklady na šíření satelitního signálu příliš vysoké na to, aby se šířil program, který je dostupný přes pozemní vysílače na 99% území ČR.

Vysílání NOVA2 a NOVA3 by měly být částečně či úplně placenými programy. Distrubuci signálu má zajišťovat norská telekomunikační společnost TeleNor. Programy NOVA by měly být vysílány přes satelit Intelsat 707 či příp. přes některý satelit Thor. Jako kódovací systém by měl být použit CONAX.

Jen dodejme, že na satelitu INTELSAT 707 (1W) v současnosti vysílá TV GLOBAL (od 1.3. JOJ TV, kmitočet 11,540 GHz, polarizace vertikální, SR 26000, FEC 3/4, kód CONAX), do které prostřednictvím společnosti Česká produkční invest vstoupila TV NOVA. Jak informuje server RadioTV.cz, 1.3. bude stanice Global přejmenována na JOJ TV a bude dostupná přes některé nové terestrické vysílače, které byly přiděleny tamní Radou a mohou v některých oblastech na Moravě rušit program TV NOVA. JOJ bude dále dostupná v kabelových rozvodech. Satelitní signál bude však bohužel sloužit pouze jako přenosová trasa pro kabelové sítě a některé vysílače. V programu JOJ TV se objeví některé pořady z TV NOVA...

CELKOVÝ PŘEHLED VYSÍLANÝCH A PLÁNOVANÝCH PAKETŮ PRO ČESKOU REPUBLIKU:

* CZECH LINK
Od roku 1997 na satelitu vysílá paket Czech Link. Ten je vysílán na satelitu EuroBird 1 (28.5E) na kmit. 12,607 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Většina TV programů je na satelitu kódována systémem CryptoWorks. Paket obsahuje mj. TV Prima, ČT1, ČT2, TV3 a TV Markíza. Přístupovou kartu je možné pořídit u většiny prodejců satelitní a anténní techniky.

* UPC DIRECT
První digitální pay-tv platforma v ČR se jmenuje UPC DIRECT. Pro diváky v ČR a na Slovensku je vysílána od září 2000 na satelitech Astra 19.2E. Programy jsou kódovány systémem CryptoWorks. Zařízení pro příjem signálů UPC DIRECT ve formě pronájmu je možné získat u autorizovaných prodejců satelitní a anténní techniky.

* EAST BOX DIGITAL
Na velké plány společnosti EAST BOX DIGITAL, s.r.o. si ještě musíme počkat - do prosince 2002. Nejžhavějším kandidátem pro vysílání paketu EAST BOX DIGITAL jsou satelity Hot Bird na pozici 13E. O kódovacím systému nejsou k dispozici zatím žádné informace.

* NOVA
Vysílání programů NOVA je generálním ředitelem CET21 slibováno již několik let. Vše může být způsobeno i rozchodem s bývalou servisní organizací ČTNS...

Nabízí se otázka. Může se tolik paketů uživit na tak malém teritoriu, jako je Česká republika? Asi ne, ale čas vše ukáže.

Jaká je současná situace u našich "sousedů"?

NĚMECKO
Pro Německo je pro DTH vysílána na satelitu jediná platforma - Premiere World. Ta je vysílána na satelitech Astra 19.2E v kódu BetaCrypt. Ukazuje se, že i vzhledem k poměrně velkému počtu abonentů P.W. má provozovatel stále velké finanční ztráty. Koncem loňského roku měl 2,41 mil. abonentů. Až při dosažení hranice 4 mil. abonentů bude provoz P.W. ziskový...

RAKOUSKO
Rakousko na satelitu má platformu ORF DIGITAL (obdoba našeho Czech Linku). Paket obsahuje ORF1, ORF2 (včetně regionálních okének) a TW1 / ORF SPORT. Paket je kódován systémem BetaCrypt.
I pro Rakousko je vysílána platforma ORF DIGITAL.



POLSKO
V Polsku v současnosti existují tři platformy. Paket Wizja TV znají někteří diváci i u nás prostřednictvím paketu UPC DIRECT (satelity Astra 19.2E, CA CryptoWorks), kde část programů Wizja TV je zpřístupněna i pro naše diváky.
Dalším paketem v Polsku je CYFRA+. Platformu CYFRA+ nalezneme na satelitech Hot Bird 13E, kde je kódována v systému Mediaguard. Zde je nutné připomenout, že dochází v Polsku k významné fúzi dvou největších tamních platforem Cyfra+ a Wizja TV. Nový paket se bude jmenovat nová Cyfra+ a bude vysílána přes satelity Hot Bird 13E.
Třetí digitální platformou je POLSAT2 CYFROWY vysílaný na satelitech Hot Bird 13E v kódu Nagravision.
Po fúzi (Cyfra+ s Wizja) se počet paketů u našich severních sousedů sníží ze tří na dva. Ale nemusí tomu tak být. Provozovatel populární polské stanice TVN má v úmyslu vysílat na satelitu Hot Bird několik tématických kanálů, které budou kódovány v systému CONAX. Některé z nich budou dostupné i abonentům nového paketu Cyfra+.



Parabola.cz





Reklama




Vybrané články