Quantcast

UPC Direct má další rádia. Zatím jen maďarská

| Tisk

logo Středoevropská satelitní síť UPC Direct obsahuje nová rádia. Po nedávném vstupu maďarského Bartók Rádia se v této platformě objevily další 2 rozhlasové programy z Maďarska - Petofi a Kossuth. Všechna rádia vysílají zatím volně a lze je přijímat na takřka libovolném set top boxu.

Vstup rádií do paketu UPC Direct byl očekávaný. V únoru letošního roku se paket UPC Direct rozšiřil o interaktivní aplikaci UPC Direct Radio, která slouží pro označení uživatelem oblíbených rádií. Tuto novinku mohou využívat pouze majitelé stříbrných satelitních přijímačů Philips DSR 4101, které se dodávají k UPC Direct. Už tehdy se objevily i první informace o balíčku rádií.

"Připravuje rozšíření našich služeb o rozhlasové stanice", uvedl v únoru pro server parabola.cz František Malina, tiskový mluvčí a ředitel PR společnosti UPC Česká republika a tehdy dodal, že chce operátor nabídnout takové stanice, které běžně nejsou dostupné. První rádio se na platformě UPC Direct objevilo začátkem srpna. Stalo se jím Bartók Rádió z Maďarska.

Netrvalo dlouho a paket UPC Direct byl obohacen o další stanice - Petofi a Kossuth. V obou případech jde opět o maďarské programy. Abonenti UPC Direct v České republice netrpělivě očekávají česká rádia. Dočkají se? "Mohu jen říci, že se opravdu dočkají. UPC Direct je mezinárodní služba a tuto otázku řeší její centrála v Budapešti pro celou střední Evropu. V této chvíli zajišťují licenční nároky v dalších zúčastněných zemích. Z našeho – tedy českého - pohledu jsme technicky připraveni a čekáme na další vývoj," řekl v nedávném rozhovoru pro server parabola.cz František Malina z UPC.

Pokud se v paketu UPC Direct objeví česká komerční rádia, bude to poprvé, co budou dostupná pro DTH příjem. Přes satelit se v současné době vysílají z Česka jen programy Českého rozhlasu a křesťanské Rádio Proglas v rámci paketu CS LINK. Atraktivnější nabídku rádií mají na satelitu naši východní sousedé. Slovensko má pestrou nabídku rádií v paketu SkyLink a jedno slovenské rádio (Kiss) se vysílá ještě na satelitu Thor 3.

technické parametry balíčku rádií v paketu UPC Direct:

satelit: Astra 1KR (19,2°E)
kmitočet: 11,671 GHz
polarizace: horizontální
SR: 22000
FEC: 5/6

identifikátory:

Bartón Rádió
SID 20450
audio PID 710

Petofi Radio


SID 20451
audio PID 760

Kossuth Radio
SID 20452
audio PID 810

V době zveřejnění článku se všechna tři rádia vysílala volně ale s příznakem kódování CryptoWorks, což napovídá, že vysílání bude kódováno a dostupné jen zákazníkům UPC Direct.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články