Quantcast

OPTIBOX HD 2CICX PVR Ready - levný satelitní přijímač v poměru cena/výkon

| Tisk


obrázek
Méně známá řada od korejského výrobce, který má mnoho zajímavých funkcí je plně kompatibilní ve vysílání HDTV, SDTV

Charakteristika přijímače

1 uni čtečka
2 x CI slot pro CAM moduly
Output formát je 1080i,720p a 576p
HDMI
YPbPr komponent
2 x Scart
RCA video, RCA audio L+R out
SPDIF optical a koaxial
Software se aktualizuje přes RS 232
DiseqC 1.0, 1.2 a USALS
Přepínání 4:3 a 16:9
Teletext (VBI)
Nahrávání na externí HDD nebo FLASH (USB 2.0)

Tak to bychom měli z té povinné části...
Při rozbalení přístroje narazíte na celkem povedený ovladač (DO), který je velmi příjemně poskládán "do ruky", tak, že palcem ovládáte vše potřebné, co potřebujete navolit a vše je velmi logické.

Příslušenství jinak nečekejte žádné, balení obsahuje slovenský návod, který je tak špatně nakopírován a ještě k tomu krátký, že uživatel stejně použije logiku věci a v přehledném MENU si jistě vše nastaví a přizpůsobí sám.

Menu

Jazyk obsahuje češtinu, včetně audiostop a titulků, což je určitě velmi příjemné, jenže chybí slovenština a ta nám v určitých případech bude jistě chybět.

Menu se skládá ze šesti podmenu, které jsem přiložil ve fotodokumentaci, a obsahuje tzv. První instalaci, kde je stroj schopný nás provést celou instalací od zmíněného jazyka, až po konečné nalezení a setřídění programů, této možnosti jsem nevyužil a pěkně jsem začal od samého počátku.

Instalace



obrázek
Všimněte si na obrázku, že vývojářům "ulétlo" písmenko "ř" a je zobrazováno jako "č", posléze poznáte, že je to až komické, kde vám stroj hlásí při žádném signálů "není pčíjem".

Družice po sobě poskládány od východu po západ, preferován je Hot Bird a Astra1 na prvních místech, družice Astra 23,5 je popsána jako 24E, ale nic se neděje, chybí Eurobird 9E, ale to se dá lehce vyměnit za 10E nebo si napsat novou družici a přidat si ručně požadované transpondéry.

Ve vyhledávání jsem použil manuální, tedy přesně: Vyhledat transpondér a přes funkci NIT jsem si hledal potřebné stanice či vysílatele.

Optibox HD má sice paměť na 6000 programů, ale je zcela zbytečné scanovat celé družice, v mém případě to bylo osm.

Použit diseqC 1.2 bez náznaku nějakého problému

Systém



obrázek
Výborná funkce v podmenu Typ TV, kde si navolíte ve kterém formátu a v jakém rozlišení chcete program sledovat od: 1080i,720p až po 576p

Preference



obrázek
O jazyku a audio stopách jsme již hovořili a OSD obsahuje ve třech polohách podsvícení alfanumerického 12-ti místného displeje, takže neruší při dívání nebo jinak (dosti užitečná funkce)

STAV CI/CA



obrázek
Sloty na CAM moduly, kde výrobce uvádí (Viaccess, Nagra Vision, Conax, Cryptoworks, Aston a další), osobně jsem testoval 2x Diablo s firmware Horizon 1.01 a Mascom Irdeto-Cryptoworks, kde s kartičkami CS Link /Gital a Skylink nebyly sebemenší problémy, jak s načítáním, tak rychlosti přepínání programů.

CA - čtečka Conax embedded byla předělána na uni, kde mohu potvrdit (vkládá se čipem dolů) že všechny testované přístupové karty včetně Irdeta načítaly velmi svižně také bez nějakých problémů, což je velmi potěšitelné

KANÁL



obrázek

obrázek
Jak název dokládá v editaci programu je možno upravovat programy k obrazu svému
Nastavení Oblíbený kanál umožňuje nastavit až 8 FAVoritních programů, velmi jednoduše a to pouhým stlačením tlačítka 1-8 dle FAVoritních skupin

USB



obrázek
Jak již hlásí název stroje ... PVR Ready skutečně při nahrávání, přehrávání funguje vše jak má a nebyl zjištěn žádný problém



Obrazová lišta EPG a jiné



obrázek
Lišta obsahuje všechny potřebné informace v podmenu lze nastavit od 1-10 s nebo napořád
EPG je vydařené a tím pochopitelně myslím české EPG, bez problémů v diakritice a je velmi přehledné s možností rozšíření a skutečně funguje až na 7 dní dopředu. Opravdu pěkné a povedené DO jak jsem již psal výše má kromě jiného i tlačítko LAST, které vyvolá až 4 programy na které jste se dívali předtím-také užitečná funkce a jistě zajímavá

Sledování obrazu – kvalita při zapnutém nastavení 576p je obraz v SD neočekávaně dobrý ba výborný-velké překvapení HD - normální stav, chyba neshledána.


obrázek
Co dodat? Za 4200,- Kč (venku 150 euro) velmi podařený stroj, který jistě zaujme svým vzhledem, funkcí, ale i cenou nejednoho uživatele

Babui





Reklama




Vybrané články