Quantcast

Skylink zařadí Nova Sport HD a otestuje zájem o bebe tv HD a MyZen TV HD

| Tisk

logo Podzimní nabídka programů ve vysokém rozlišení (HDTV) se na platformě Skylink rozšíří o 3 stanice - do řádného provozu přejde Nova Sport HD a zároveň budou zákazníkům nabízeny dva programy ve formě testů - bebe tv HD a MyZen TV HD. Server parabola.cz o tom informoval Jaromír Glisník, který provozuje platformu Skylink.

Nova Sport HD nebude už ani testem a promo vysíláním

Od 1. října 2009 se rozšíří balíček placených programů HD PLUS o sportovní stanici Nova Sport HD. Jedná se o obsah totožný s SD verzí Nova Sport. Odlišuje se zejména kvalitou - pořady vysílá v nativním HD formátu, ostatní pořady do HD konvertuje.

"Tento program byl dosud vysílám v režimu promo a Skylink testoval jednak kvalitu vysílání (podíl nativních HD přenosů a upscaling) a taky zákaznickou poptávku," uvedl webu parabola.cz Jaromír Glisník. V poslední době mohl divák zaznamenat časté výpadky signálu. Ty nebyly na straně diváků ale na straně přenosové trasy mezi studiem v Praze a uplinkem v Bratislavě. "Cílem změn a s tím souvisejících testů bylo nastavit vyšší spolehlivost přenosové trasy, abychom mohli tento program oficiálně uvést do komerčního provozu," vysvětluje Jaromír Glisník.

Nova Sport HD byla do platformy Skylink přidána 30.3.2009. Po celý duben byla k dispozici všem zákazníkům ve formě testovacího provozu. Od května až do konce září byla dostupná jen zákazníkům, kteří si objednávají některý z placených balíčků Multi (SD) nebo HD Plus. Od října bude dostupná jen pro uživatele HD nabídky.

Technické parametry Nova Sport HD: frekvence 12,110 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 9/10, DVB-S2.

Skylink otestuje poptávku po MyZen.TV HD a bebe tv HD

Kanál Nova Sport HD bude zatím jediným programem ve vysokém rozlišení, který bude trvale zařazen do balíčku placené televize. Přesto se v nabídce provozovatele služby objeví další dva programy. Platforma Skylink bude testovat další dvě stanice myZen.TV HD (Melody Zen TV HD) a bebe TV HD. Testovací promo vysílání bude probíhat od 1.10.2009 do 31.1.1.2010.

"Oba programy budou bezplatně přístupné všem předplatitelům HD PLUS. V lednu příštího roku provedeme test zákaznické poptávky po těchto programech a v závislosti na jeho výsledcích rozhodneme o dalším osudu těchto programů v nabídce Skylinku," popisuje další plány Skylinku Jaromír Glisník a pokračuje "Vzhledem k tomu, že v obou případech se jedná o programy vysoce specializované, považujeme promo vysílání za potřebné. Skylink permanentně hledá vhodné programy pro rozšíření nabídky HDTV. Výběr kvalitních lokalizovaných programů HD je dosud omezený."



Nabídka programů ve vysokém rozlišení (HDTV) pro český a slovenský trh je relativně velmi omezená. Například televize Discovery HD je nabízena pouze v angličtině a lokalizaci momentálně nepřipravuje.

"Některé velké programové společnosti v souvislosti se světovou hospodářskou krizi své projekty lokalizace odložily. Nepovažujeme za rozumné uzavírat dlouhodobé smlouvy na HD programy bez lokalizace a na programy, u kterých není poptávka ověřena," vysvětlil situaci Jaromír Glisník ze společnosti TradeTec, která spoluprovozuje Skylink.

Kanál myZen.TV HD je zákazníkům Skylink nabízen již nyní. Je vysílán na satelitu Astra 1G (23,5°E), na kmitočtu 11,856 GHz, polarizace vertikální, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S2.

bebe TV HD bude patrně šířena v rámci multiplexu Skylink na stejném satelitu ale jiném transpondéru - frekvence 12,110 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 9/10, DVB-S2.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články